A vízitormát nagyon könnyen termesztheted a kertedben, mégis csak mostanában lett igazán közkedvelt. Pedig azon kívül, hogy nagyon finom, még nagyon egészséges is. Kiváló lehet köretekhez, salátákhoz vagy akár egy szendvicset is teljesen fel tud dobni csodás ízével.

A gondozása pedig egyáltalán nem igényel túlságosan nagy szakértelmet, cserében pedig még télen is életet visz a kertedbe. És persze egészséget, hiszen jóval több benne a C-vitamin, mint egy narancsban, több benne a kalcium, mint egy liter tejben, és több benne a folsav, mint egy banánban! Érdemes tehát megismerni. És persze helyet adni neki a kertben. Meg minél gyakrabban fogyasztani.

Ismerd meg a vízitormát

Az orvosi vízitorma (Nasturtium officinale) az egész világon elterjedt faj, de a mérsékelt övi és trópusi Ázsiában, Törökországtól Indiáig és Észak-Afrikában is őshonos. Betelepítették Afrika és Ázsia többi részeire is, de megtalálható Észak- és Dél-Amerikában is. Hazai fő előfordulási helyei a Zempléni-hegység, Gerecse, Tata, Bakony, Balaton-felvidék, Dunántúl Kisalföld, Duna-vidéke és a Dráva-vidéke.

Az orvosi vízitorma évelő növény, magassága 30-50 centiméter, de ritkán a 80 centimétert is eléri. A levelei húsosak, fényes zöldek, szárnyasan összetettek, levélkéik száma 5-15, tojás alakúak vagy elliptikusak.

vízitorma kert

A vízitorma nagyon könnyen termeszthető a kertben, finom és egészséges is. Fotó: Shutterstock

Az orvosi vízitorma egy nagyon népszerű gyógy- és fűszernövény amely egész Európában elterjedt. Elsősorban vizes, nedves területeken találkozhatunk vele, így gyakran előfordul különféle árterek, árokpartok, vízpartok közelében, sőt, még akár a vízben is képes megélni.

A gyógynövénynek üreges és szögletes szára, szárnyalt levelei és 5-10 mm széles fehér virágai vannak. A levelei fényesek, húsosak és zöld színűek. Ráadásul azért is nyerő választás a kertben a vízitorma, mert még télen is zöld marad. Virágainak hosszú, fehér szirmai és sárga porzói vannak.


Nem véletlen, hogy Európában már a középkorban is nagyon kedvelték a vízitormát, és nem csupán gyógynövényként használták, hanem téli zöldségnek is termesztették.

Így legyen vízitorma a kertedben

Habár a vízitorma akár még a vízben is megél, azért inkább a konyhakertben próbálkozzunk meg a termesztésével. A legjobb, ha meszes talajba kerül, azonban nagyon oda kell figyelni arra hogy elegendő mennyiségű vízhez jusson, így gyakran kell öntözni.

Az orvosi vizitormának sok napfényre van szüksége, így olyan helyet keressünk számára a kertben, ahol ezt megkapja, és legalább napi 6 órán keresztül tud a napfényben lubickolni. A vízitormát érdemes organikus anyagokban gazdag talajba ültetni. Ha igazán jót szeretnénk tenni vele, akkor ültetés előtt forgassunk egy nagy adag komposztot a talajba 15-20 cm mélyen.

A vízitorma magjait vessük közvetlenül a talajba, körülbelül 6 mm mélyen, legalább 3 héttel az utolsó várható fagyok előtt, mivel a vízitorma hűvös körülmények között, 10-15 Celsius-fokon csírázik.

Nagyon fontos, hogy soha ne száradjon ki. Akár cserépben is nevelhető a vízitorma, de ekkor helyezzük a cserepet egy mély tálcára, amelyet töltsünk fel vízzel, hogy a növény gyökerei folyamatosan a vízben maradjanak. Azonban heti egyszer felülről is alaposan öntözzük meg a növényt.

A vízitorma nagyon érzékeny növény, így hűtőben legfeljebb 2 napig tárolható, így érdemes inkább azonnal elfogyasztani, és nem tárolni.

Ezért érdemes vízitormát termeszteni

A vízitorma nem csak nagyon finom, de nagyon egészséges is. Nem véletlen, hogy óriási C-vitamin tartalma miatt még a skorbut megelőzésére is használták. De ezen kívül kiemelkedően gazdag értékes ásványi anyagokban és A- és D-vitaminban is. Egy csészényi vízitorma 34 gramm K-vitamint tartalmaz, amely mennyiség már önmagában is elegendő a napi ajánlott beviteli érték fedezéséhez.

Ezen kívül az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent kutatás szerint, mivel rendkívül gazdag C-vitaminban, képes csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. De a C-vitamin nem csak erre jó. Segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását, a vízitorma pedig antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően segíti a véredények működését a szívroham elleni védekezésben.

Az orvosi vízitorma ezen kívül antibiotikus, vizelethajtó, étvágygerjesztő és emésztésserkentő hatásokkal is rendelkezik, ezért a hólyag- és a hörghurut egyik természetes antibiotikumaként is lehet használni.

vízitorma

A vízitorma szép virágaival a kertet is csodássá varázsolja. Fotó: Shutterstock

A vízitormát tartalmazó készítmények hatásosak a vérképzésben, csökkentik a vérnyomást, csillapítják a fájdalmat, elősegítik a sebgyógyulást, de még a gyomor működésére is pozitívan hatnak. Ezen kívül a vízitorma még kiváló vértisztító is, és a benne lévő jódnak köszönhetően a jód hiánya okozta pajzsmirigyzavarra is kiválóan alkalmazható.

A vízitorma lutein és a zeaxantin forrás, így képes csökkenteni az életkorral összefüggő szembetegségek és a szürke hályog kockázatát.

Leveles hajtásait virágzás előtt kell lecsipegetnünk, melyeknek jellegzetes torma íze van. De még leveseket, mártásokat és hidegtálakat is ízesíthetünk vele, vagy akár egy szendvicsre is rászórhatjuk, hogy izgalmasabbá tegye és felpezsdítse a megszokott ízeket.

Sőt, tavasszal érdemes vízitormakúrát tartani. Turmixoljunk le egy adag vízitormalevelet, préseljük ki a levét és igyunk belőle naponta két evőkanálnyit reggel és este, hat héten keresztül. De akár teaként is fogyaszthatjuk. Ehhez aprítsunk fel két teáskanálnyi vízitormalevelet, öntsük le két deciliter forró vízzel, majd hagyjuk állni tizenöt percig. Szűrjük le és fogyasszuk bátran.

A vízitorma több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, több benne a kalcium, mint egy liter tejben és több folsav található benne, mint egy banánban, így igazán érdemes gyakran fogyasztani. A Whoole Foods ANDI skáláján, amely az élelmiszerek tápanyagtartalmát rangsorolja 0-tól 1000-ig, a vizitorma az igazán kiemelkedő, 1000-es értéket kapta.

Így hát adjunk neki helyet a kertben és a tányéron egyaránt, hogy vigyázhasson az egészsésgünkre.