A nyár nem igazi dinnye nélkül. Legyen szó egy családi összejövetelről, vagy egy tóparti strandolásról, a sárga- vagy a görögdinnye valahogy mindig előkerül. Remek szomjoltó, tökéletes fagyipótlék, sőt, a görögdinnye még savanyúságnak is kiváló, a sárgadinnyéből pedig kiváló levest lehet készíteni.
Ráadásul akár otthon is megpróbálkozhatunk a termesztésükkel, és nem csak finomak, de még egészségesek is. Akár kenyérrel, akár csak magában fogyasztjuk, a dinnye egészen biztosan végig fog kísérni minket az idei nyáron is. De a legjobb, ha csak a kertig kell kimenni érte. Azonban akkor is szükséged van rá, hogy jobban megismerd a dinnyét, ha nem terem a kertedben. Hogy a felvágása után ne csalódás legyen a vége. Ehhez pedig azt is eláruljuk, mi alapján választhatod ki a sok dinnye közül a legfinomabbat!
Ismerkedj meg a görögdinnyével!
A dinnye igazából kobaktermés, és akár 10-15 kg nagyságú is lehet. Közel 500 ismert fajtája van. Magyarország klímája kiváló a görögdinnye termesztésére, így nagyon sok magyar görögdinnye kerül külföldre.
Ez a kép akár a te kertedben is készülhetne. Fotó: Pixabay
Amúgy Afrika déli részéről származik, és leginkább íze és cukortartalma miatt kedveljük. A kerti termesztésnek semmi akadálya, csupán azt kell mérlegelni, hogy mekkora hely áll ehhez rendelkezésünkre, hiszen a görögdinnye helyigénye egyáltalán nem kicsi. Egy tőnek egy négyzetméterre van szüksége ahhoz, hogy tökéletes legyen a termése.
Így legyen görögdinnye a kertedben
A görögdinnyét legegyszerűbben magról tudjuk szaporítani, melyeket áprilisban és májusban érdemes elvetni. A dinnyét fészkes vetéssel vessük, vagyis készítsünk a magoknak egy kis fészket, és a fészekbe szórjunk 4-5 magot. Mivel a görögdinnye fényigényes, így a kert legvilágosabb részét érdemes kiválasztani számára. A legjobban a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt kedveli. A palánták hat hét után kelnek ki, melyeket egyelni kell, majd ültessük őket egy-másfél méteres sor és tőtávolságra.
A görögdinnye esetében kulcsfontosságú az öntözés, ezen kívül pedig a gyomlálásra is nagy szüksége van. A termés júliustól szeptemberig folyamatosan szedhető. A görögdinnye indáit forgatni kell a gyümölcs ideális fejlődéséhez.
Miért szeretjük a görögdinnyét?
A görögdinnyében, annak ellenére, hogy 90%-a víz, sok a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.
A görögdinnye magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját, serkenti a vizeletürítést, így segít a szervezet méregtelenítésében. Segít csökkenteni a testhőmérsékletet és a vérnyomást, a benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását.
A benne található likopin komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben. Ráadásul tökéletes megoldás a forró nyári napok idején, amikor már ununk inni, hiszen kiváló szomjoltó. És hát ugye mennyivel szórakoztatóbb dinnyét eszegetni, mint meginni egy pohár vizet!
A tökéletes görögdinnye választásának titka
Ha mégsem villanyozott fel minket a házi dinnyetermesztés, és nem vágtunk bele, akkor egészen biztos, hogy megvan a tuti módszerünk a tökéletes dinnye kiválasztására. Emlékszem, ahogy nagypapám és édesapám különféle, a törzsi dobszólókat megszégyenítő módszerekkel próbált meg hangot kicsalogatni a dinnyékből, hogy meg tudja állapítani, melyik lesz a legjobb választás.
És mivel a lékeléses módszer be lett tiltva, így vagy a fülünkre, vagy a szemünkre érdemes hagyatkozni. Először is nézzük a héját. Minél zöldebb, minél fényesebb, minél sötétebb, annál érettebb, tehát annál finomabb. A sárga foltok azt jelzik, hogy azon a részén éretlen a dinnye. De a kopogtató módszer is kiváló. A legjobb, ha a dinnye kongó hangot ad és kicsit visszhangzik. Egyesek még némi rezonanciát is éreznek, és állítólag ekkor találtuk meg a tökéletes görögdinnyét.
Azonban ha tompa hangot hallat a dinnye, akkor kerüljük el messzire, mert az már kásás. De a kacs figyelése is hasznos, hiszen ha az már el van száradva, akkor régóta áll a dinnye a boltban.
A görögdinnye kiváló szomjoltó, és az egészségünkre is nagyon jó hatással van. Fotó: Pixabay
A leggyakoribb görögdinnye fajták
Szerencsére bőségesen válogathatunk a hazai görögdinnye fajták közül.
1. A Hevesi Csányi a nevéhez méltó módon Heves Megyéből származik. Termése kissé megnyúlt, súlya 8-10 kg, felülete sima. A húsa igazán gyönyörű vörös, az íze pedig finom édes. Ezt a fajtát nagyon könnyen lehet gondozni, így ideális a kiskertekbe is.
2. A Sárgahúsú szentesi igazi különlegesség, mivel a húsa nem piros, hanem sárga. Termése kissé megnyúlt, gyengén bordázott, 3-5 kg közötti. A héja világoszöld, sötétzöld csíkozással. Sárga húsa mézédes, és szintén kiválóan termeszthető kiskertben is.
3. A Gömbfutó termése szabályos gömb, héja egyenletesen vékony, zöld csíkozással. Húsa pedig igazán finom.
Ismerkedj meg a sárgadinnyével
A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozó faj. Ázsiai eredetű, melyet már 4000 évvel ezelőtt is termesztettek Perzsiában. Mivel nagyon kedveli a meleget, így olyan helyen érdemes termeszteni, ahol hosszúak és melegek a nyarak, hiszen a hőmérséklet határozza meg a cukortartalmát is.
Megtalálható benne kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt és króm, A-vitamin, niacin, riboflavin, tiamin, folsav és C-vitamin. Bár korábban nem járt túl sok sikerrel az, aki a kertjében szeretett volna sárgadinnyét termeszteni, manapság már olyan új fajták magjai kerültek forgalomba, amelyek a kiskerti körülmények között is biztonságos és jó minőségű termést érlelnek.
Ráadásul metszésre és növényvédelemre sincs szükség a termesztésük során. Hazánkban két fajtája van, az erősen barázdált héjú, narancsos húsú Kantalup, és a cukordinnyeként ismert Galia.
Így legyen sárgadinnye a kertedben
A sárgadinnye palántáit május első napjaiban kell kiültetni, istállótrágyával gazdagított talajba, fészekbe. Olyan helyet válasszunk számára, ahol napi 6-7 órán át éri a napfény. A görögdinnyéhez hasonlóan igényli a rendszeres öntözést és gyomtalanítást.
Szabadföldi termesztésének egyik előnye, hogy a gombás betegségek ritkán fordulnak elő. Fontos, hogy ne csak napos, de szélvédett is legyen az ágyása. A sárgadinnyét 90 cm-es sor- és tőtávolságra kell ültetni. Ahhoz, hogy jó formájú és édes dinnyéink legyenek, érdemes a sárgadinnye második levele fölötti főhajtást kicsípni, és eltávolítani a harmadik levél fölött megjelenő hajtásokat is. Amikor a termések megjelennek, csípjük ki a szárakat két levéllel fölöttük.
A sárgadinnye akár a te kertedben is megterem. Fotó: Pixabay
A sárgadinnye számára támasztékról kell gondoskodni, hiszen a termés súlya miatt az könnyen le tudna szakadni a szárról. A sárgadinnye nagyon sok tápanyagot igényel, különösen magnéziumot.
Így tudod kiválasztani a legfinomabb sárgadinnyét
Ha a legfinomabb sárgadinnyét szeretnéd kiválasztani, feltétlenül szagold meg, és kopogtasd. A jellegzetes kongó hang a jel arra, hogy a sárgadinnye kellően finom, és hozzá az erős illat is azt jelzi, megtaláltad a tökéletes példányt.
A legkedveltebb sárgadinnye fajták
1. A hógolyó dinnye magjait közvetlenül a talajba vethetjük május első felében. Szeptember végére érik be, nagyon illatos és finom.
2. A mézharmat dinnye enyhén bordázott, szürkés héjú dinnye, melyet Franciaországban nemesítettek. Nevét a mézharmat mézről kapta, hiszen ahhoz hasonlóan édes az íze.
Ezért egyél sok sárgadinnyét
A sárgadinnye nagyon sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, így immunrendszer erősítő hatása van. Rendszertelen vagy erős menstruációs vérzés esetén is tud segíteni, tekintettel magas karotin tartalmára. Mivel a sárgadinnyének rendkívül magas a Béta-karotin tartalma, amelyből a szervezet az A-vitamint állítja elő, sokat tesz a szemünk egészségének megőrzéséért. Rendkívül jó gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása van, és segít a bélgyulladások, az ízületi gyulladások és a bőr gyulladásos megbetegedéseinek leküzdésében.
A sárgadinnye élénkíti a veseműködést és tisztítja a vért, így a köszvény és a reuma egyik legjobb ellenszere. Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, és mivel víztartalma igen magas, biztosítja belső hidratálásunkat, és így a bőrünket is szebbé varázsolja.
A sárgadinnye magas rost- és tápanyagtartalma miatt sokáig gondoskodik szervezetünk energiaellátásáról. Emiatt érdemes a fogyókúrába is beilleszteni. Cukorbetegeknek magas szénhidrát- és cukortartalma miatt csak mértékkel ajánlott. Aszalva is nagyon finom, ráadásul még így is megőrzi a teljes vitamin- és ásványi anyag tartalmát.
Akármelyik mellett döntünk, a görögdinnye és a sárgadinnye is kiváló társunk lesz a nyári forróság alatt.