Ha szilveszter, akkor általában jókedvűen, finom vacsorával telik az este. Az pedig, hogy mi kerül az asztalra, családonként eltér. Azonban vannak olyan hagyományok, amelyek már nagyon régóta velünk vannak, és befolyásolják még azt is, hogy mit eszünk az év utolsó éjszakáján.

A szilveszterhez mindig is nagyon sok hagyomány és babona kötődött. Nem véletlen ez, hiszen a régi paraszti hagyományok szerint is úgy tartották, hogy az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van.  Befolyásolják az egész jövő évet. Hatással vannak a termésre, a munkára, az egészségre, a családra, tehát mindenre, ami fontos az emberek életében.

Éppen ezért nem mindegy, hogy a hagyományoknak megfelelően mit fogyasztunk szilveszter éjjel, hiszen a babona szerint ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy milyen lesz a következő évünk. Hogy nehogy baj érjen jövőre, vegyük sorra, mit szabad enned, és mivel várj inkább pár napot.

Ezt edd, vagy ne edd szilveszterkor

1. Az év első napján lencsét kell enni, mert akkor az újesztendő minden napján sok pénzünk lesz. Nem csupán a lencse hozhat jólétet, hanem minden, apró szemű étel, így akár a bab is megfelelő lehet az újév első napjára, de sokan a rizs gazdagító erejében is hisznek.

2. A sült malac fogyasztása nagyon ajánlott, hiszen a malac kitúrja az orrával a szerencsét, ezért ott van a helye a szilveszteri asztalon. Extra szerencsehozó, ha köröm, csülök, fül és farok is kerül a sültes tálra. Ha pedig a kunkori farkincáját meg is húzgáljuk, akkor valószínűleg semmi sem állhatja útját az óriási szerencsénknek.

A malac szájába négylevelű lóherét is szoktak tenni, hogy egészen biztosra menjenek. És hogy miért is hoz szerencsét a négylevelű lóhere? A hagyomány a kereszténység előtti pogány időszakra vezethető vissza, amikor a négylevelű lóherét kelta amulettekként használták a druidák, vagyis a kelta papok. Véleményük szerint ugyanis védelmet nyújt a rossz szellemekkel szemben. De nem csak a kelták tartották különlegesnek a négylevelű lóherét.

malacsült

A malacsült sokak által fogyasztott étel szilveszterkor – Fotó: Pixabay

Sok országban tartják a lóhere négy levelét a hűség, a remény, a szeretet és a szerencse szimbólumának. A Szent Patrick-napi hagyományokban is fontos szerepet kapott Írországban, bár sok helyen gyomnövénynek tartják. Azért abban megegyezhetünk, hogy mindenki szívét megdobogtatja, ha talál egy négylevelűt. 


3. A szilveszteri halfogyasztásról megoszlanak a vélemények. Egyes hagyományok szerint, ha valaki vízparton él, az bátran fogyaszthat ilyenkor is halat, mert annyi pénze lesz, ahány pikkely van a hal hátán. Ellenben, ha valaki szárazabb vidékeken lakik, az ne egyen halat szilveszterkor, mert elúszik vele a szerencséje. A rákfogyasztásról úgy tartják, nem ajánlatos szilveszterkor, mert hátrafelé fogja vinni a szerencsét.

4. Az viszont nem is kérdés, hogy szilveszterkor és újév napján nem szabad baromfit enni. Ennek az az oka, hogy állítólag elkaparja a szerencsét. A pulyka különösen kerülendő, hiszen amellett, hogy kapirgál, még mérges is, így vitákat hozhat az újévben.

5. Ezen a napon süthetünk pogácsát. Az egyikbe süssünk bele egy érmét, és aki megtalálja, szerencsés és gazdag lesz a újévben. Külön szerencse, ha úgy harap rá, hogy nem törik bele a foga. Azonban még az óévben el kell fogynia az összes pogácsának, különben a szerencse ellenkezőjére fordul, és a megtalálója szegény és szerencsétlen lesz.

6. Rétest is szabad sütni, sőt, minél hosszabbra kell hagyni, mert annál hosszabbra fog nyúlni a boldogságunk, a gazdagságunk és az életünk.

7. Nézzük át az év utolsó napján a kamrát, és töltsük fel az edényeket liszttel, cukorral, mézzel, meg persze minden földi jóval, mert az üres edény szegényes kamrát ígér a következő évre. A mézre különösen ügyeljünk, mert ha mézes ajakkal csókoljuk meg a szerelmünket szilveszter éjjelén, akkor a szerelmünk tartós lesz.

8. Spanyolországban, Mexikóban, Kubában és Peruban éjfélkor 12 szem szőlőt szoktak enni, amely a következő év 12 hónapját szimbolizálja. Egyesével eszik meg a szőlőszemeket, és amelyik édes, az a hónap boldogan fog telni.

9 Sok országban a zöldségfélék, különösen a káposzta, a kelkáposzta és a többi zöld leveles, gazdagságot és szerencsét jelképeznek. Ennek oka, hogy leveleik a bankjegyekre emlékeztetnek.

10. Sokfelé fogyasztják újévkor a gránátalmát, hiszen a magjai a jólétet szimbolizálják. A füge a termékenység szimbóluma, de bármilyen gyümölcsöt is fogyasztunk, azok egészen biztosan egészséget ígérnek a jövő évre.

11. A kör vagy gyűrű alakú sütemények szerencsét hoznak, ezért .Lengyelországban, Magyarországon és Hollandiában is gyakran sütnek fánkot szilveszterkor. Görögországban egy speciális kerek tortát, vasilopitát sütnek, amelybe pénzérmét rejtenek. Svédországban és Norvégiában egy mandulát rejtenek el a rizspudingba. Aki a mandulát megtalálja, annak szerencsés lesz az újév.

pezsgőspoharak szilveszter

A szilveszteri vacsora nem igazi pezsgő nélkül – Fotó: Pixabay

12. Míg nálunk a leggyakrabban malacsültet, kocsonyát és lencsét esznek, minden országban más ételeket fogyasztanak szilveszter napján. Franciaországban a puhára párolt sertésfület felgöngyölítve, hagymás csicseriborsóval tálalják, Németországban bőrös sertéssültet esznek lencsével, míg Olaszországban tradicionális szilveszteri étel a zampone con lenticchia, a csülök lencsével.

Ausztriában hagyományos szilveszteri fogásnak számít a disznóorr lencsesalátával. A tiroli férfiak almát falatoznak, de ne úgy képzeljük ezt el, hogy népviseletben, nyugodtan eszik meg azt a terített ünnepi asztalnál. A tiroli férfiak ugyanis szilveszter éjszakáján meztelenül rázzák meg az almafát, mert úgy vélik, így egész évben nem lesz gondjuk a férfiasságukkal.

Az ázsiai konyhákban a hosszú tészta jelképezi a hosszú életet, így Japánban és Kínában az év utolsó napján akár több méterre kinyújtott tésztát is falatoznak. Ha úgy sikerül megenni, hogy az közben nem törik meg, akkor hosszú életet remélhetnek.

Ahány ország, annyiféle szokás, abban azonban mindenki egyetért, hogy a szilveszteri kívánságok és vágyak a jólétről, a szeretetről, a boldogságról és az egészségről kell, hogy szóljanak. Hogy ezt valóban ételekkel és italokkal érhetjük el, abban azért megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy azzal, ha finomakat fogyasztunk, jól fogunk járni. A legtöbb nemzet pedig abban is egyetért, hogy a pezsgő a lehető legjobb szilveszteri ital, amely méltó a csodás ételek kitűnő megkoronázására.

Nagyon boldog, békés, egészségben, szeretetben és sikerekben gazdag újévet kívánunk!