A tavasz beköszöntével elsők között jelenik meg a piacon az újhagyma, ami nemcsak finom, de számos egészségügyi előnye van: többek között javítja a látást, a csontok egészségét, véd a rák ellen, szabályozza az emésztést, és erősíti az immunrendszert – írja a divany.hu.
Az újhagyma jótékony hatásai
Véd a rák ellen
Az újhagyma az ételek készítése során igen sokoldalúan felhasználható, de gyógynövényként is számon tartják. Számos kutatás eredménye bizonyította, hogy a benne lévő vegyületek némelyike segíthet a rák megelőzésében, illetve a betegséggel folytatott küzdelemben.
A csontritkulás egyik ellenszere
Az újhagyma üreges zöld szára tele van K-vitaminnal, amely a csontsűrűség kritikus összetevője, ezért az újhagymát Ázsia egyes részein rendszeresen fogyasztják a csontritkulás kezelésére. A benne lévő A-vitamin pedig segíthet megelőzni a csontritkulás későbbi kialakulását.
Javítja a memóriát
Az újhagyma kolint és folsavat egyaránt tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak a memóriafunkciók javításában. Azok a felnőttek, akik több kolint tartalmazó ételt fogyasztanak, jobban teljesítenek a kognitív teszteken, ellenkező esetben pedig nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. A folsavat is tanulmányozták a kutatók a kognitív és a hangulati zavarok összefüggésében, és megállapították, hogy a két makrotápanyag kombinációja javíthatja a memóriát, és megelőzheti a demenciát.
Csökkenti a vércukorszintet
Az újhagyma segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását, és hasznos kiegészítője lehet diabétesz vagy inzulinproblémák esetén a gyógyszeres kezelésnek is.
Az újhagyma segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását – fotó: Pixabay
Támogatja az emésztést
Mivel alacsony a kalóriatartalma, a zöldhagyma fogyasztása előnyös lehet akkor is, ha fogyni szeretnénk. Emellett az emésztést is támogatja. Előnyös tulajdonsága továbbá, hogy természetes antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.
Immunrendszer-erősítő hatású
Az újhagyma jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, ezáltal fokozza az immunrendszer hatékonyságát azáltal, hogy serkenti a fehérvérsejtek és a kollagén termelődését, ezenkívül a légúti megbetegedések tüneteit is enyhíti.