A szakértők szerint az alábbi ételek veszélyesek lehetnek.

Tatár bifsztek

Bryan Quoc Le élelmiszertudós szerint a vágási folyamat során elkerülhetetlen, hogy az állat ürülékének egy része a nyers húshoz érjen. A szakértő hozzátette ugyan, hogy a levágott húst számos fertőtlenítő vegyülettel kezelik, azonban néhány, a szarvasmarhák beleiben található patogén mikroorganizmus nagyon ellenálló ezekkel szemben. Olyan kórokozóból, mint az E. coli is, elég, ha csupán néhány túléli a folyamatot, ahhoz, hogy élelmiszer-eredetű megbetegedést okozzon, ezért a marhahús főzése elengedhetetlen az összes kórokozó elpusztításához.


Nyers csírák

Az általában díszítésként a főétel mellé a tányérra halmozott vagy a szendvicsbe tett nyers csírák számos ételmérgezés okozói lehetnek, ugyanis nem steril magokból termesztik ezeket. Az, hogy a mikrobiális spórákat vagy kolóniákat hordozó csírákat nedves környezetben, 20-30 Celsius-fokos hőmérsékleten tartják – ami jóval a hűtési körülmények felett van –, lehetővé teszi a mikroorganizmusok gyors növekedését. Ráadásul ezeket nem tiszta talajban vagy valamilyen nem steril porózus anyagban – például kókuszrostban, tőzegmohában – csíráztatják, így számos kórokozó, köztük a szalmonella, az E. coli és a lisztéria is elszaporodhat. A szakértő kiemelte, hogy miután a csíráztatási folyamat akár három-négy napig is eltarthat, e mikroorganizmusok sejtszáma a milliárdokat is elérheti.

A csírák megmosása nem távolítja el az élelmiszer-eredetű betegségeket okozó mikroorganizmusokat, tehát fogyasztásuk csak megfőzve teljesen biztonságos.

Nyers kagylók

A kagylók, különösen nyersen fogyasztva, egyértelműen tiltólistások az élelmiszer-biztonsági szakértők számára. Ugyanis ezek az élőlények nagy mennyiségű baktériumot, vírust és egyéb szennyező anyagot tartalmazhatnak.

A kagylókkal kapcsolatos másik nagy probléma a vibriózis, a súlyos, húsevőként is emlegetett, Vibrio baktérium okozta betegség. Ez a különösen ártalmas baktérium a part menti vizekben él, és az osztrigaszedési szezon egy részében a legnagyobb koncentrációban fordul elő. Az emberek nyers osztriga vagy kagyló fogyasztásával fertőződhetnek meg vele, ha például nem megfelelő körülmények között tartja az éttermi személyzet.

kagyló

A nyers osztriga vagy kagyló fogyasztása tiltólistás az élelmiszer-biztonsági szakértők számára – fotó: Shutterstock

Nyers tej

Az Amerikai Egyesült Államok szövetségi kormányzata tiltja a nyers tej államhatárokon átívelő forgalmazását, sőt huszonhárom államban még a fogyasztása is tilos. Néhány államban, például Kaliforniában és Dél-Karolinában viszont szerepel az étlapon a nem pasztörizált változat, amely Ellen Shumaker élelmiszer-szakértő szerint aggodalomra ad okot. A kezeletlen, nyers tejben ugyanis előfordulhatnak olyan baktériumok, mint a szalmonella, az E. coli, a Brucella, a Campylobacter és a lisztéria.

A nyers tej támogatói azzal érvelnek, hogy a pasztőrözés elpusztítja a jótékony enzimeket és tápanyagokat, de a szakemberek szerint a tej felmelegítése és egy ideig magas hőfokon tartása olyan kórokozókat öl meg, amelyek bénulást, veseelégtelenséget vagy akár halált is okozhatnak. Tehát – az éttermekben is – kizárólag feldolgozott tejből készült ételeket fogyasszunk.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock