A cékla valódi vitaminbomba, nem véletlenül sorolják a szuperélelmiszerek közé. Ráadásul nem csak egészséges, igazán finom is, és igen változatosan el lehet készíteni. Tulajdonképpen egy teljes menüt össze lehet állítani céklából, kezdve a céklasalátával, a levessel, a párolt céklával, mint köret, és desszertként is kiváló. Az ebéd mellé ráadásul még céklalevet is ihatunk.

Természetesen a jóból is megárt a sok, így senkit sem bíztatunk arra, hogy minden fogása céklából készüljön, de az biztos, hogy egy igazán változatosan felhasználható finomság a cékla, aminek most jött el igazán az ideje, amikor már jóval kevesebb friss zöldség és gyümölcs áll a rendelkezésünkre. A legideálisabb pedig az, ha egyenesen a kertünkből kerülhet a finom fogásokba.

Ezért fogyassz sok céklát

1. A cékla csökkenti a magas vérnyomást. Erre pedig a legjobban a nyers céklalé képes.

2. A cékla javítja a véráramlást a szívbetegségek esetén.

3. A prosztata egészségéhez is hozzájárul a benne található ásványi cink segítségével.

4. A cékla még a leukémiával szemben is segít, hiszen a napi rendszerességgel fogyasztott zöldséglé magában, vagy gyógyszerrel kombinálva is jó hatású a gyógyításban.

cékla céklalé

A cékla kiváló hatással van az egészségünkre. Fotó: Pixabay

5. A céklára még az edzések során is számíthatsz, hiszen növeli a mozgás hatékonyságát azáltal, hogy megnöveli az izmok oxigénellátását.

6. A cékla gazdag probiotikum forrás, így a belek működését is segíti.

7. A cékla kitűnő B-vitamin-forrás, a benne található folsav fontos a várandós kismamák számára.

8. Még a cukorbetegeknek is hasznos, hiszen gazdag alfa-liponsavban, ami egyike a legerősebb antioxidánsoknak, és csökkenti az idegrendszeri károsodásokat, amelyek gyakran a cukorbetegséghez kapcsolódnak.


9. A cékla ezek mellett erős gyulladáscsökkentő hatású anyagokat is tartalmaz.

10. Segít az allergiás tünetek enyhítésében.

11. Nem véletlen a mondás, hogy "ha céklát eszel, boldog leszel", ugyanis még a jókedvünkre is hatással van a cékla.  A cékla betain tartalma segít ellazítani az elmét, a triptofántól pedig boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat.

12. A cékla a piros színét a benne lévő pigmenteknek köszönheti, mely neve a betacianin. Kutatások igazolták, hogy különösen hatásos emiatt a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen.

13. Erős májtisztító hatása miatt segít megszabadulni a méreganyagoktól, a betain pedig segít a zsírok lebontásában. Ezt a hatását pedig még fokozhatjuk, ha sárgarépával és uborkával együtt készítünk belőle italt.

14. C-vitamin tartalma kimagasló, így igazi immunrendszer bomba. De pontosan emiatt segít a bőrhibák eltüntetésében is, mivel a pigmentfoltokat is halványítja.

15. Magas vas és folsav tartalma miatt segít a vérszegénység leküzdésében is.

16. A cékla még a másnaposság ellen is kiváló. Ezt a benne található betacianin okozza, mely felgyorsítja a májban a méregtelenítést, és így a szervezet az alkoholt kevésbé káros anyaggá változtatja, ami ráadásul a normálisnál gyorsabban ürül ki.

17. De még igazi afrodiziákum is a cékla! Ezt már az ókori rómaiak is tudták, nem véletlenül díszítették Pompeji hivatalos bordélyházának falait céklát ábrázoló képek. Ez a bórnak köszönhető, amely segíti a test nemi hormonjainak termelődését.

18. A cékla kiváló festékként is, így akár a hajunkat is festhetjük vele.

Azonban ügyelni kell rá, hogy a nem ökológiai termesztésből származó cékla nitrát tartalma magas lehet, ezért fontos, hogy otthon termesszük, vagy ellenőrzött forrásból vásároljuk. A cékla fogyasztása sajnos okozhat kellemetlen perceket is. Akár allergiás tüneteket is kiválhat, így érdemes óvatosan bánni vele. A fruktán is okozhat egészségügyi panaszokat, puffadást, görcsöket és akár hasmenést is. Így hát mértékkel kell fogyasztani.

Így legyen cékla a kertedben

A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos növény, amely már  i.e. 3000-ben is közkedvelt volt, valódi népszerűséget azonban a 19. és a 20. század hozta meg számára. Termesztése pedig mondhatni gyerekjáték, így kezdő kertészek is nyugodtan belevághatnak. Sőt, ha nincs kertünk, akár balkonládában is termeszthetjük, így semmi estere se mondjunk le róla!

cékla kertben

A kert üres lenne cékla nélkül. Adjunk hát neki helyet, meg fogja hálálni. Fotó: Pixabay

A cékla átlagos fényigényű növény, így a kert bármely területe tökéletesen megfelelő számára, de azért a teljes árnyékot, mint ahogy általában a növények, a cékla sem kedveli. Bármilyen talajban megterem, de ha ő dönthetne, akkor egészen biztosan vályogos-homokos-humuszos talajba kerülne.

A cékla nagyon vízigényes növény, így rendszeresen gondoskodni kell az öntözéséről. Ha ezt nem tesszük meg, akkor jóval kisebb, fás gumókat fog hozni. Nagyon fontos teendő még a gyomlálás. A céklát sajnos nem csak mi szeretjük. A levéltetű és a répalégy is károsíthatja. A lisztharmat és a cerkospórás levélfoltosság a leggyakoribb betegségei.

A céklát tavasszal vethetjük, de másodvetésként is vethető, júniuban és júliusban. Mielőtt nekikezdünk az aprócska magok vetésének, feltétlenül gondoskodjunk róla, hogy gyomtalanított, jól átforgatott ágyásba kerüljenek.

Készítsünk 40 cm-es sortávolságot, és körülbelül félujjnyi barázdákba szórjuk a magokat. Ezután fedjük be földdel, majd öntözzük meg. Mivel a magok nagyon aprók, egészen biztos, hogy szükség lesz ritkításra. Ezt akkor tegyük meg, amikor a kikelt növények elérik az 5-6 cm-es magasságot. Ekkor a tőtávolság 15 cm legyen. A ritkított palántákat ültessük át egy másik ágyásba, vagy ajándékozzuk el.

A balkonon is megterem a cékla

A balkonládában is meg tudjuk termelni a céklát, bár érdemes inkább bébicéklát termeszteni. A magokat 2-3 centi mélyre és ugyanilyen távolságra kell vetni, és ügyelni kell rá, hogy a talaj mindig nedves legyen. Akár napos, akár félárnyékos helyre is tehetjük a ládát, jól fogja bírni a cékla. Nem is kell rá sokat várni, hiszen a vetés után az első céklákat már 4-5 hét elteltével fogyaszthatjuk.

Adjunk hát helyet a céklának a kertben, a balkonon, a tányérban és a poharunkban is, megéri!