A narancs igazán népszerű gyümölcs, különösen télen. Sokan minden nap fogyasztják, és adják a gyermekeiknek. De vajon mindegy mikor és hogyan fogyasztjuk a narancsot? Sajnos nem, ugyanis még bajt is okozhat a számunkra!
Ismerd meg a narancsot
A narancsfa 8-15 méter magas, örökzöld fa, melynek terebélyes, gömbölyded koronája van. A narancsfa levélhónaljaiban tövisek találhatók. Virágainak nagyon erős illata van, és körülbelül 5 cm nagyságúak.
A narancs egy narancssárga, olajjáratokat tartalmazó külső, és egy fehér, szivacsos, belső rétegből áll. Ez alatt találhatók a gerezdek. Egy gerezd egy termőlevélnek felel meg. A magvak a gerezdek belső szegletében fejlődnek ki, de manapság már sok a mag nélküli narancs is.
A narancs termése, vagyis a bogyója 10-14 gerezdre tagolódik, amelyek egymáshoz és a héjhoz tapadnak, ezért sokkal nehezebb hámozni, mint a mandarint. De a narancsot könnyen ki lehet facsarni, és a narancslé igazán finom és üdítő, akár télen, akár nyáron fogyasztjuk.
Ezért egészséges a narancs
Ismerjük a mondást, miszerint napi parancs, egy narancs. De vajon az almához hasonlóan a narancsot is érdemes naponta fogyasztani?
A narancs nagyon egészséges, akár minden nap fogyasztva is, de nem érdemes közvetlenül étkezések után enni! Fotó: Shutterstock
A narancs az egyik legnagyobb téli C-vitamin-forrásunk. A "Navel" fajtájú narancs például 25 százalékkal több C-vitamint tartalmaz, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete. A narancs emellett bőségesen tartalmaz még A- és B-vitaminokat is. Az A-vitamonok segítik a szemünk és a bőrünk egészségét, míg a B-vitamonok fontosak a szénhidrát- és zsíremésztés szempontjából.
A narancsban található antioxi flavonok és karotinok, antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma jó hatással van a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre.
A vérnarancsot is érdemes fogyasztani. A vérnarancs kisebb mint a hagyományos narancs, héja és gyümölcse pedig nem narancssárga, hanem piros, amely az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhető. Az antociánok gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak, a narancs nobelitin tartalma pedig segít megelőzni a trombózis kialakulását. Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokra hatásosak, és elpusztítják a különféle vírusokat és baktériumokat. Vízhajtóként is megállja helyét, és fontos kalcium-, magnézium- és káliumforrás szervezetünk számára.
A narancsnak nem csupán a gyümölcse hasznos, de a fehér színű, belső héja, a vatta is igazán fontos szervezetünk számára, hiszen a fehér rostok szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat tartalmaznak.
A banánnal ellentétben a narancsban szinte alig van kalória, energiahordozója csupán egy kevés szőlő- és gyümölcscukor, ezért bátran fogyaszthatjuk éhségűzőnek. Leve és rostjai jól telítenek, így fogyókúrázók számára is ideális.
Sőt, a vegetáriánusok, akik teljesen vagy részben lemondanak az állati fehérjeforrásokról, feltétlenül fogyasszanak narancsot, hiszen a benne található nagy adag C-vitamin elősegíti a növényi eredetű vas felvételét. A narancs, a benne található B-vitaminok miatt segíti a hasnyálmirigy működését, az emésztésben a felszívódást, és a székrekedést is megszünteti - tudjuk meg a hazipatika.com cikkéből.
A narancs még depresszió ellen is hatásos, de már az is élénkít és jobb kedvre deríthet bennünket, ha egy kis narancsolajat csepegtetünk a párologtatóba.
Nem minden narancs egyforma. Különböző célokra különféle narancsokat érdemes választani
Evésre a legjobb a mag nélküli narancs. Ezeken kívülről köldökszerű bemélyedést láthatunk. ilyen például az úgynevezett Navel narancs, amelyik könnyen hámozható, leveses és édes. Ellenben, ha inkább narancslére vágyunk, akkor érdemes a Valencia nevű fajtát vásárolnunk, hiszen igazán sok levet facsarhatunk belőle, ráadásul nagyon finom.
Számtalan narancs közül választhatunk. Fotó: Shutterstock
Ha nem szeretnénk túl édes narancsot fogyasztani, válasszuk a Moro nevű félvérnarancsot. Ez a gyümölcs elsősorban Olaszországban terem. Sötétvörös gyümölcshúsa savanykás-édes, kevés magja, és durván érdes héja van.
A Salustianas lágy és nagyon édes vérnarancs. Kívül-belül jellegzetesen sötétvörös színe, erőteljes íze, és kevés magja van. A Valencia late facsarnivaló, dús levű, de magvas gyümölcs, míg a Washington sanguines félvérnarancs, világos pirosas gyümölcshússal és kevés maggal.
Nem mindegy mikor eszed a narancsot
A narancs nagyon egészséges, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan fogyasszuk. Ha ugyanis közvetlenül étkezés után eszünk narancsot, megzavarhatja az emésztésünket, és kialakulhat tőle a savas reflux vagy a gyomorégés.
Ha étkezés után fogyasztjuk a narancsot, olyan emésztési panaszok is kialakulhatnak, mint a puffadás. Éppen ezért érdemes időt hagyni az étkezések után, még mielőtt megpucolnánk magunknak egy narancsot.