Télen természetes, hogy vágyunk a meleg italokra. Ilyenkor gyakrabban iszunk teát, kakaót, forró csokit, puncsot, na és persze ilyenkor igazán népszerű a forralt bor. A vásárokban, kültéri rendezvényeken gyakran találkozhatunk vele, de a legjobb, ha mi magunk készítjük el otthon.
Így a csodás illatról sem kell lemondanunk, ami a készítés során bejárja az otthonunkat. Azonban van egy hiba, amit majdnem mindenki elkövet a forralt bor készítésekor. Pedig ezzel teljesen el lehet rontani. Mutatjuk, mire figyelj oda!
Ismerd meg a forralt bor történetét
A fűszeres bort már a rómaiak is ismerték, és akkor fogyasztották, amikor testileg és lelkileg fel akartak melegedni. Általában nem a legjobb boraikat használták hozzá, hiszen a fűszerek amúgy is elnyomták a bor eredeti ízét, és a legrosszabb italt is kitűnően feljavították.
A középkorban Hippocras néven vált ismertté a fűszeres bor. A neve onnan ered, hogy egészen Hippokratészig lehet visszavezetni azt a nézetet, miszerint a forralt bor véd a téli megbetegedésekkel szemben. Az első írásos recept is a középkorból származik, a Tractatus de Modó című, latin nyelvű kéziratból.
A 16. századi francia szakácskönyvekben többféle forralt bor receptet is találhatunk. Azonban ők már tudták, hogy a rossz borból soha nem lesz kiváló forralt bor. Szerintük a jó forralt bor alapja csakis jó francia bor lehet, a legfontosabb fűszerek pedig a vanília, a fahéj és a szegfűszeg. A franciák által készített forralt borokban már gyümölcsök is voltak, és pézsmával és ámbrával is illatosították az italt.
A forralt bor népszerűsége hatalmas lett, sőt, a 18. századi Európában az orvosok gyakran írták fel a betegeknek, az emésztés támogatására. De nem csak a gyógyítás terén aratott sikereket. Igen népszerű ital volt a szalonokban és a bálokon is, így Európa-szerte a leggyakrabban felszolgált ital volt a banketteken. Még a Napkirály is nagyon kedvelte, így az ő asztalán sem volt ritka vendég.
Forralt bort akár fehér borból is készíthetünk. Fotó: Pixabay
A skandináv országokban lakók glöggöt ittak, melynek fő összetevője a vörösbor, a cukor és a fűszerek. A fahéj és a szegfűszeg mellett náluk a kardamom, a gyömbér és a narancs is belekerült az italba, sőt, a bor mellett ezekbe került még erősebb gabona- vagy gyümölcspárlat is. A glögg szó jelentése felmelegedés, így nem véletlenül kapta az ital ezt a nevet.
Csakis ebből készítsd a jó forralt bort
A forralt bort finom, jó minőségű borból készítsük. Lehet száraz, édes, fehér vagy vörös, ha kellően van fűszerezve, egyformán finom. A bor mellett ciderből, vagyis almaborból, illetve sörből is készíthető meleg ital.
A leggyakrabban a fahéj, a szegfűszeg, a vanília, a citrom, a narancs, a szerecsendió és a kardamom fűszerezi meg. Édesíteni mézzel vagy cukorral szokás. Ezen kívül kerülhetnek még bele különböző gyümölcsök is, melyeket apró kockára vágva szoktak beletenni, ezektől ugyanis csak még finomabb lesz.
De arra nagyon figyeljünk, hogy a nevével ellentétben, ne forraljuk fel a bort, így ugyanis el fogja veszíteni az íze és az alkoholtartalma nagy részét! Ezt a hibát nagyon sokan elkövetik, de mi csak szépen lassan melegítsük készítés közben.
Azonban legyünk nagyon óvatosak a fogyasztásával, hiszen bár nagyon finom, és ezért itatja magát, alkoholtartalmát nem veszíti el teljes mértékben a melegítés során. A fűszerezés mellett van, aki fel is hígítja egy kicsit. Ehhez használhatunk vizet, teát, vagy gyümölcsleveket.
Gyermekeknek pedig ne kínáljuk! Az alkohol forráspontja 78,5 Celsius-fok, azonban főzés közben ennél jóval nagyobb hőfokot szoktunk használni. Bár azt hihetnénk, hogy a főzés hatására az alkohol el fog tűnni az italból, ez nem így van. Ha például a forrásban lévő ételhez adunk hozzá alkoholt, és rövid időn belül levesszük a tűzről, még magas marad az étel alkoholtartalma. Flambírozáskor is csupán az alkohol negyede tűnik el.
Így, a forralt bor estében sem szabadulunk meg az alkoholtartalomtól a melegítés miatt. Ha kevergetjük a bort melegítés közben, akkor azzal fel tudjuk gyorsítani az alkohol elpárolgását, azonban órák múlva sem fog teljesen eltűnni.
A forralt borok alkoholtartalma általában 7 és 10% között változik, amely annyi, mint például a belga sörök esetében. Azonban azért kell különösen vigyázni a forralt bor fogyasztása estén, mert amíg a sör hideg, addig a forralt bor meleg, és még cukor is van benne, így sokkal gyorsabban szívódik fel az ember szervezetében. Ezért soha ne vezessen senki, ha előtte forralt bort ivott!
Egy egyszerű, de igazán nagyszerű forralt bor recept
6 fő részére szükség lesz
- 7,5 dl vörösborra,
- 1 rúd fahéjra,
- 1 teáskanál frissen őrölt szerecsendióra,
- fél citrom és fél narancs héjára,
- 1 egész narancsra,
- 3 evőkanál mézre,
- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbérre és
- 1 babérlevélre.
A bort 20-25 percig főzzük lassú lángon a fűszerekkel együtt. Ízlés szerint fűszerezzük és tegyünk bele kockára vágott gyümölcsöket. Ha nem fogy el, szűrjük el a bort, hogy ne maradjanak benne a fűszerek és a gyümölcsdarabok, és így tárolhatjuk még egy kis ideig a hűtőszekrényben.
A forralt bort soha ne forraljuk, csak főzzük. Fotó: Pixabay
Ezeket feltétlenül tartsd be, amikor forralt bort készítesz
1. Soha ne készíts rossz borból forralt bort! Csakis jó alapanyagokból lehet jó ételeket és italokat készíteni, így amit hidegen nem innál meg, az melegen sem lesz finom, még a fűszerek ellenére sem.
2. Semmi esetre se forrald fel a bort, csak lassú tűzön melegítve készítsd el.
3. Ne vizezd fel túlságosan az italt. Egy palack borhoz két deciliter meleg vizet érdemes adni, miután már elkészült a forralt bor.
4. A forralt bor csodás illatát és ízét a benne lévő fűszereknek köszönhetjük. Amelyik fűszer bekerülhet a mézeskalácsba, az egészen biztosan jót fog tenni a forralt bornak is. Jó ízt ad, ha gyümölcsöket teszünk bele. A narancs, a citrom, az aszalt szilva mind igazán jó ötlet. Édesítésként pedig a cukor helyett tehetünk bele mézet is.
Mindenkinek mértékkel fogyasztott, finom forralt borokat kívánunk!