Az egy főre jutó éves európai halfogyasztás 22,7 kiló, és az Európai Unió idén június 9-ére felélte ezt a mennyiséget. A WWF kimutatása szerint a túlfogyasztás napja egyre előrébb tolódik.

A probléma

A helyzet országokra lebontva is aggasztó: még Magyarország sem önellátó, pedig az uniós tagországok közül hazánkban fogy a legkevesebb hal, évente csupán 3,6 kilogramm. A belföldi halkészlet még ezt sem fedezi, a WWF számításai szerint a túlfogyasztás napja augusztus 17-én jön majd el, de például Szlovákiában már február 18-ra elfogytak a hazai készletek.


A Természetvédelmi Világalap a szimbolikus dátumok közreadásával a jelenlegi halászati gyakorlat fenntarthatatlanságára szeretné felhívni a figyelmet. Az Európai Bizottság szerint a Földközi-tengerben élő halállomány 41 százaléka túlhalászott, az Adriai-tengerben ez az arány 88 százalék. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a hal iránti igény akkor sem csökken, ha importból kell fedezni, és hiába igyekeznek az uniós rendeletekkel fenntarthatóbbá tenni a halászatot, ha az import fenntarthatatlan forrásból származik.

A túlhalászaton kívül a felmelegedés is csökkenti a kifogott mennyiséget és a halpopulációt, a melegebb vizekben pedig invazív fajok is megjelenhetnek, amelyek kiszorítják az őshonos fajokat.

A megoldás

A fogyasztók úgy járulhatnak hozzá a fenntartható halászathoz, hogy megbízható, fenntartható forrásból származó termékeket vesznek, és kevésbé divatos, kevésbé halászott fajtákat választanak. Fenntarthatósági szempontból a legrosszabb választás a hekk, a garnéla és a szardínia.

Forrás: qubit.hu

Indexkép: Shutterstock