A csokoládé meglepő egészségügyi előnyeiről beszélt egy neves táplálkozási szakértő. Tim Spector professzor, a ZOE diétás alkalmazás alapítója szerint a jó minőségű étcsokoládé napi fogyasztása számos pozitív hatással jár az egészségre nézve, főleg a bélrendszer és az agy működésére.

A professzor úgy véli, a magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása több szempontból is előnyös lehet. Egyik meglepő állítása szerint 20 gramm 70 százalékos étcsokoládé annyi rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiőrlésű kenyér. Hangsúlyozta azonban, hogy ez azokra a csokoládékra vonatkozik, amelyek jó minőségűek, és több mint 70 százalékban kakaót tartalmaznak.

A szakértő kiemelte, hogy a kakaóbab gazdag polifenolokban, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A polifenolokat az erjesztési folyamat még inkább feldúsítja, így ezek a polifenolok igen egészségesek, és a csokoládéfogyasztás számos előnyét biztosítják, mondta a professzor.


A polifenolok jótékonyan hatnak a vérnyomásra, valamint a szív- és érrendszer egészségére, továbbá segíthetnek fokozni az agy véráramlását.

Spector professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kakaó gazdag flavanolokban, a polifenolok egy fajtájában, melyek a bélrendszer egészségére hatnak jótékonyan, elősegítve a hasznos bélbaktériumok növekedését.

A szakértő hangsúlyozta a csokoládé magas rosttartalmát is. "Egy normál adag étcsokoládé több mint kétszer annyi rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiőrlésű kenyér" – állította. Ez azért nagyon fontos, mert a magas rosttartalmú étrend összefüggésbe hozható a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a bélrák alacsonyabb kockázatával.

csoki

Egy normál adag jó minőségű étcsokoládé több mint kétszer annyi rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, állítja a táplálkozási szakértő – fotó: Shutterstock

Spector professzor szerint tehát a csokoládé fogyasztása egészséges is lehet, ha megfelelő mértékben és minőségben fogyasztjuk.

A jelenlegi irányelvek szerint a kiegyensúlyozott étrend részeként napi 30 gramm rostot kellene fogyasztanunk. 100 gramm étcsokoládé 11 gramm rostot tartalmaz, míg 100 gramm teljes kiőrlésű kenyér kb. 7 gramm rostot.

Forrás: penzcentrum.hu