Sokan szeretik a csípős, vagy akár erős ízeket. Éppen ezért nem árt, ha mindig van otthon egy kis erőspaprika. A chili paprika óriási népszerűségnek örvend, ami egyáltalán nem véletlen. Minden családi, vagy baráti találkozót fel tud dobni a "ki bírja megenni a legerősebb chilit" versennyel, melyet különféle elnevezésekkel, különböző módokon lehet játszani. Vicces, ám egy idő után akár fájdalmas játék is lehet ez, sőt, egyáltalán nem veszélytelen. Nem véletlenül, hiszen a chili paprika, a medvéhez hasonlóan, nem játék. Némelyik változattal érdemes csínján bánni, hiszen akár életveszélyes állapotba is kerülhetünk a fogyasztása során. Így hát természetesen nem ezeknek a méregerős paprikáknak a termesztésére biztatunk.
Azonban a legtöbb ételt még ízletesebbé teheti egy finom, tüzes chili paprika. Számtalan formában megvásárolhatjuk, akár szárított, porított, akár olajban tárolt, akár nyers formában is. Sőt, bár korábban el sem tudtuk képzelni, a chilis csokoládé is nagyon finom. És itt jön el a te időd, ugyanis akár a kertedben, akár az otthonodban is tudsz chili paprikát termeszteni. Azonban nagyon fontos, hogy tisztában legyél ennek a különleges növénynek a cseppet sem hétköznapi igényeivel, hogy könnyen boldogulj vele, és megfűszerezze az ételed, és vele az életed is.
A chili megfűszerezi az ételed, és az életed is. Fotó: Pixabay
A chili paprika csípős története
A chili paprika a trópusi és szubtrópusi égövön termesztett, csípős termésű paprikafajták összefoglaló neve, amelyek közül egyesek a cserjés paprika, mások a közönséges paprika, a bogyós paprika vagy a kínai paprika fajok változatai. Ezekből készítik a Cayenne-bors nevű fűszert is, amely ismerős lehet, ha előszeretettel böngészed a különféle chili fűszerkeverékek összetevőinek listáját. Hazánkban egy apró termetű változata díszpaprikaként ismert.
A magyar nyelvben használt egyéb elnevezései még a cayenne-i paprika, amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, magyar bors, macskapöcspaprika vagy az ördögbors. Az angol nyelvben a chili pepper elnevezés valamennyi paprikafajta termését jelöli, így az édes csemegepaprikáét is.
Indiában, Afrikában és Mexikóban van a legnagyobb hagyománya a fogyasztásának, így itt termelik meg a világ chilipaprika termésének nagy százalékát. Nagyon kedvelik emésztést serkentő hatása miatt, hiszen fogyasztása fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé. A fogyókúrázók is számíthatnak rá, hiszen jó szolgálatot tesz anyagcsere-gyorsító tulajdonságainak köszönhetően. A felgyorsult anyagcsere során a szervezet többet éget el a zsírraktárakból, így a chili paprika fogyasztásával saját magunkat is fogyaszthatjuk.
A chilipaprika a szemet is gyönyörködteti. Fotó: Pixabay
A chilipaprika olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint a Béta-karotin és a bioflavonoidok, mely anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet, elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket és erősíti a látást. És természetesen a legunalmasabb ételt is új ízben és színben tünteti fel.
Kapszaicin, a titkos csodafegyver
Az erős paprika legnagyobb ütőkártyája nem más, mint a benne található kapszaicin. A kapszaicin kitűnő fájdalomcsillapító, emellett pedig hatékony a rákos megbetegedések ellen is. A vizsgálatok alapján a prosztatarák, illetve az emlőrák esetén a leghatásosabb, de kitűnő segítséget nyújt gyomorbántalmak esetén is, mivel védi a gyomor nyálkahártyáját.
Sokáig azt gondolták, hogy az erős paprika átok a gyomorfekélyben szenvedők számára, azonban a legújabb kutatások szerint éppen ellenkezőleg, hiszen a kapszaicin növeli a gyomor nyálkahártyájának vérellátását, így regenerálja azt. De emellett még kitűnő fájdalomcsillapító is, és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Számíthatunk rá migrén, vagy izületi panaszok esetében, de még a kozmetikában is használják, krémek alapanyagaként.
A kapszaicin emellett csökkenti a vércukor szintet, szabályozza a vérnyomást, segít megelőzni a vérrögképződés kialakulását, fokozza a kalóriafelhasználást és a zsírégetést. Azonban fogyasztásában igen fontos a mértékletesség, hiszen a túl sok kapszaicin ingerelheti a gyomrot, és akár allergiás reakciót is kiválthat.
Vágj bele a chili paprika termesztésébe. Fotó: Pixabay
Így használd fel a chili paprikát
Mivel a hazánkban termesztett pirospaprikáknál a chili paprika jóval erősebb, így óvatosan kell bánni az adagolásával. Kitűnő mártásokhoz, húsételekhez, így a grillezett húsokhoz is, de ha valami egzotikusra vágyunk, a kínai, indiai és a mexikói ételekhez is bátran használhatjuk. Nyersen is belekerülhet az ételekbe, de gyakran termését megőrlik, és por formájában használják a különféle fogások ízesítésére.
A chili paprika termesztés titkai
Először is, nagyon fontos, honnan szerezed be a magokat. A sikeres terméshez elengedhetetlen, hogy ellenőrzött forrásból szerezd be azokat. Azonban ez még messze nem elég a sikerhez. A chilipaprika palántája nagyon igényli a fényt. Ehhez azonban nem elég, ha kiteszed az ablakpárkányra.
Mivel ez a fénymennyiség kevés lesz számára, a növények a fényforrás felé meg fognak nyúlni, ezáltal el fog vékonyodni a száruk, és gyengék lesznek. A fényhiány miatt a növények jóval érzékenyebbek lesznek, így gyakrabban fordulhatnak elő náluk a különféle gombás megbetegedések. Éppen ezért nem árt, ha mesterséges fényt biztosítasz a palánták számára, amely kertészeti boltokban szerezhető be.
A csíráztatásnál a tálcákat zárd le folpackkal, mely segít bent tartani a hőt és a párát. Azonban ügyelned kell rá, hogy elkerüld a penészedést és a gombásodást, így naponta levegőztetni kell, miközben ügyelned kell arra is, hogy a földje soha ne száradjon ki.
A chili palánták hőigénye csírázáskor magas, szikleveles korban alacsonyabb, a lomblevelek kifejlődésekor pedig ismét magasabb. Az optimális hőmérséklet csírázáskor 28-32 Celsius-fok, a szikleveles fázisban 17-22 Celsius-fok, míg a lombleveles növényeknél 20-24 Celsius-fok. Az ideális páratartalom 70-80%.
Lehet egész, darabolt vagy őrölt, őrülten finom a chilipaprika. Fotó: Pixabay
Csíráztatás során fontos, hogy ha nedves ruha közé helyezted a magokat, azok soha ne száradjanak ki. A kicsírázott magokat vesd könnyű, laza szerkezetű, enyhén savas talajba. Amikor megjelennek a lomblevelek, nagyobb párologtatásra van szükség, és egyre több öntözésre.
A chili paprika érzékeny a hidegre, így teleltetésre van szüksége. Télen, amikor a hőmérséklet lecsökken, a chili paprika nyugalmi állapotba kerül és tavasszal hajt ki újra. Azonban télen is szüksége van fényre, és legalább 18-22 Celsius-fok közötti hőmérsékletre. Azonban alacsonyabb hőmérsékleten jóval kevesebbet párologtat, így nincs szüksége olyan mértékű öntözésre, mint az év többi szakaszában. Tavasszal, amikor megindul a hajtásnövekedés, nitrogén-tartalmú műtrágyát adagolva segíthetsz neki a fejlődésben.
Ha úgy látod, sárgulnak a levelei, nem növekszik eléggé, vagy kezd elszáradni, akkor egészen biztosan nem kap meg valamit, amire szüksége lenne. Akut hiánybetegség akkor alakul ki, amikor a növény nem jut hozzá bizonyos ásványi anyagokhoz, napfényhez, kellő mennyiségű vízhez, amely akkor vált át krónikus hiánybetegséggé, amikor ez az állapot tartósan fennáll. Így nagyon fontos, hogy az első tünetek megjelenésekor változtass a tartási feltételin, és próbálj meg mindent megadni neki, amire a fejlődéséhez szüksége van. Sok sikert kívánunk!