Enyhe idő várható a jövő héten, 20 Celsius-fok körüli legmagasabb hőmérséklettel. A hét elején még előfordulhat zápor, zivatar, de a hét második felében már az ország nagy részén többórás napsütésre lehet számítani. Helyenként a reggelre képződő köd tartósabban is megmaradhat - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk időjárása elég változatos, ugyanis a nyugat felől érkező ciklonok mostanra kiszorították a kiterjedt anticiklont kelet felé, így a nyugodt, csendes, ködös, rétegfelhős időjárás inkább csak átmenetileg, két frontrendszer közötti területeken fordul elő. Közép-Európa nagyobb részén is köztes anticiklon alakítja jelenleg az időjárást, amelyet frontok ölelnek át. A keletebbre lévő front mostanra már gyengült, de nyomában így is előfordulnak 10-15 mm közötti, néhol ezt meghaladó csapadékösszegek. Ezzel szemben a Vizcayai-öböl térségében örvénylő ciklon a nyugati partvidékre jelentősebb, többnyire 20 mm feletti csapadékot hozott. A Kárpát-medencére is egyre inkább a nyugatabbra lévő ciklon lesz hatással. Előbb a melegszektorába kerülünk, majd hétfőn este megérkezik a hidegfrontja is.

Éjszaka az északkeleti, északi megyékben erősen megnövekszik a felhőzet, párássá válik a levegő, köd képződik, és az említett tájakon várhatóan hétfőn napközben is túlnyomóan borult, egyes részeken tartósabban párás marad az idő. Fotó: Unspalsh

Éjszaka az északkeleti, északi megyékben erősen megnövekszik a felhőzet, párássá válik a levegő, köd képződik, és az említett tájakon várhatóan hétfőn napközben is túlnyomóan borult, egyes részeken tartósabban párás marad az idő. Fotó: Unspalsh

Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig

Vasárnap változóan, időszakosan erősen felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napsütéssel, néhol gyenge esővel. Éjszaka az északkeleti, északi megyékben erősen megnövekszik a felhőzet, párássá válik a levegő, köd képződik, és az említett tájakon várhatóan hétfőn napközben is túlnyomóan borult, egyes részeken tartósabban párás marad az idő. Az ország többi részén változó felhőzet valószínű éjszaka, illetve reggel átmeneti ködfoltokkal.


Hétfőn napközben aztán északnyugat, észak felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Számottevő csapadék nem valószínű, hétfő estétől az északnyugati, északi tájakon növekszik a csapadékhajlam. A déli, délnyugati szelet hétfőn napközben elsősorban a déli országrészben élénk lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között várható, de a derült és szélcsendes tájakon ennél pár fokkal hűvösebb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az ország nagyobb részén 19 és 25 fok között alakul, de a tartósan felhős, párás északkeleti, északi részeken 14, 18 fok közötti értékeket mérhetünk.

Várható időjárás az ország területén október 24. hétfő éjfélig

Hétfőn az északkeleti, északi megyékben túlnyomóan borult lesz az ég, máshol változó felhőzetre lehet számítani, több-kevesebb napsütéssel, számottevő csapadék nem valószínű. A nap második felében északnyugat, észak felől vastagabb felhők érkeznek, és estétől nő a csapadék valószínűsége. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagyobb részén 19 és 25 fok között alakul, de a tartósan felhős, párás északkeleti, északi részeken csak 14-18 fokot mérhetünk.

Maximumhőmérséklet  [°C]. október 24. hétfő délelőtt – forrás: OMSZ

Maximumhőmérséklet  [°C]. október 24. hétfő délután – forrás: OMSZ

Maximumhőmérséklet  [°C]. október 24. hétfő este – forrás: OMSZ

Kedd (október 25.)

Kedden délelőtt nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, pára- és ködfoltok is lehetnek. Több helyen előfordulhat eső, zápor, majd délutántól csökken a felhőzet és kisüt a nap. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Hajnalban 7 és 14, délután 15 és 22 fok között lesz a hőmérséklet.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. október 25. kedd – forrás: OMSZ

Szerda (október 26.)

Szerdán az ország nagy részén számíthatunk hosszabb-rövidebb napsütésre, de a köd, illetve rétegfelhőzet helyenként tartósabban megmaradhat, és egy melegfront viszonylag keskeny felhőzónája is a térség fölé húzódhat. Néhol előfordulhat szitálás, gyenge eső. Általában mérsékelt marad a légmozgás, a hajnali 3-11 fokról 15 és 21 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. október 26. szerda – forrás: OMSZ

Csütörtök (október 27.)

Csütörtök reggel sokfelé várható köd, illetve rétegfelhőzet. Nappal ritkul, zsugorodik a köd, délutánig kevés helyen maradhat meg, a fátyolfelhők is feloszlanak és általában többórás napsütésre lehet számítani. Estétől ismét terjeszkednek a ködfoltok, néhol előfordulhat szitálás. Gyenge marad a légmozgás, a minimumhőmérséklet 2 és 11, a maximum 15 és 21 fok között alakul.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. október 27. csütörtök – forrás: OMSZ

Péntek (október 28.)

Pénteken derült, napos és tartósabban felhős, ködös tájak egyaránt lesznek, emellett fátyolfelhők is sodródnak az ország fölé. Legfeljebb jelentéktelen szitálás fordulhat elő néhol. Helyenként megélénkülhet kissé a keleti, délkeleti szél, a minimum 3 és 11, a csúcsérték 14 és 21 fok között valószínű.

Szombat (október 29.)

Szombaton az ország nagyobb részén kisüt a nap, de maradhatnak borult, ködös területek, és fátyolfelhők is érkezhetnek. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb jelentéktelen szitálás lehet néhol. Helyenként megélénkülhet kissé a déli, délkeleti szél, a hajnali 3-11 fokról 14 és 20 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

Enyhe idő várható a jövő héten, 20 Celsius-fok körüli legmagasabb hőmérséklettel. A hét elején még előfordulhat zápor, zivatar, de a hét második felében már az ország nagy részén többórás napsütésre lehet számítani. Kép: Unspalsh

Enyhe idő várható a jövő héten, 20 Celsius-fok körüli legmagasabb hőmérséklettel. A hét elején még előfordulhat zápor, zivatar, de a hét második felében már az ország nagy részén többórás napsütésre lehet számítani. Kép: Unspalsh

Vasárnap (október 30.)

Vasárnap az ország nagyobb részén kisüt a nap, de maradhatnak felhős, ködös vidékek, fátyolfelhőzet is érkezhet. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb jelentéktelen szitálás itt-ott. Helyenként megélénkülhet kissé a délnyugati szél. A hajnali 2-10 fokról 14 és 20 fok közé melegedhet fel a levegő.

OMSZ Agrármeteorológia

Az elmúlt napokban folytatódott a száraz és enyhe időjárás, mely továbbra is kedvező körülményeket teremtett a mezőgazdasági munkákhoz. A repce fejlődéséhez és a búza vetés előtti magágyának készítéséhez a talaj is kellően nedves. Viszont a már elvetett búza keléséhez igen jól jönne egy áztató eső, hiszen a mozgatott talaj felső néhány centiméteres rétege már kiszáradt a csaknem három hete tartó száraz idő után. A folytatásban a péntek a keleti országrészre többfelé hoz fagyot, a szombat sokfelé ígér egy kis locsolást, majd a jövő hét enyhe és többnyire száraz időt mutat.

Keleten nagy területeken marad el idén a kukoricatermés unblock, a táblákat lesilózzák. Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

(Forrás: MTI, MET Képek: MET)