A Perth-i székhelyű GDRC, újonnan létrehozott ausztrál konzorcium – a magas tápértékű, zab alapú étkezési iránti növekvő globális keresletet kihasználva – több ausztrál egyetemmel együttműködve új, csökkentett olajtartalmú zabfajtákat kíván kinemesíteni, azok élelmiszer termékek és italok alapanyagául történő felhasználása céljából.
Új, csökkentett olajtartalmú zabfajtákat akarnak kinemesíteni – fotó: pixabay.com
Amint a konzorcium igazgatója, Nigae Hart elmondta, az alapvető cél az országban alacsony költséggel előállítható zabtermékek széles körű nemzetközi forgalmazásának elősegítése, ami egyben a helyi agrártermelők jövedelmeit is növeli.
A konzorcium első lépésben együttműködést alakít ki a zab őrlését és feldolgozását végző vállalatokkal, küszöbértékeket dolgozva ki a termékek alaptulajdonságaira (íz, aroma, illetve olaj-, béta-glükán- fehérjetartalom).
Ezután következik a csíraplazma és molekuláris eszközök azonosítása a nemesítési programok gyors fejlesztése érdekében.
A GDRC eddig 12 millió dollárt fordított a kutatások fejlesztésére és a korszerű feldolgozási technológiák kialakítására.
Forrás: groundcover.com.au