Nézzük, milyen előnyei és veszélyei lehetnek ennek a különleges italnak!

A kombucha egy fermentált ital, mely élesztőgombák és baktériumok szimbiotikus kultúrájának, azaz a scobynak (Simbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) köszönhetően válik egy savanyú, de komplex ízeket rejtő itallá.

A legelterjedtebb kiindulási alapja egy cukros fekete tea. Az erjedés során egyedi ízvilág alakul ki, amely sokak számára frissítő és izgalmas alternatívája lehet a hagyományos üdítőknek. Sokan esküsznek a kombucha jótékony hatásaira: támogatja az emésztést, segíthet a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozásában, valamint probiotikus hatása révén előnyös lehet a bélflórának is.

Csakhogy nem mindenkinek ajánlott korlátlan mennyiségben fogyasztani! Egyes szakértők szerint bizonyos emberek számára kockázatokat is rejthet a kombucha rendszeres ivása.


1. Tartalmazhat alkoholt

A fermentáció természetes velejárója az alkoholképződés. Bár a boltokban kapható kombuchák alkoholtartalma általában 0,5% alatt marad, ez márkánként eltérhet. A házi készítésű változatok esetében pedig az erjesztési idő hosszától függően jelentősebb mennyiségű alkohol is keletkezhet. Májbetegséggel élőknek érdemes óvatosnak lenniük!

2. Káros baktériumok is megjelenhetnek

A kombucha fermentálása során jó baktériumok szaporodnak el, de ha nem megfelelően készítik vagy tárolják, kártékony mikroorganizmusok is megjelenhetnek benne. Ez főleg a házi készítésű kombuchára igaz, ezért kiemelten fontos a higiéniai előírások betartása.


3. Gyomorproblémákat okozhat

Néhány embernél emésztési panaszokat válthat ki a kombucha, különösen akkor, ha nem szoktak hozzá a fermentált italokhoz. Hányinger, puffadás vagy gyomorfájdalom jelentkezhet a fogyasztás után. A fokozatos bevezetés és a mértékletes ivás segíthet elkerülni ezeket a kellemetlen tüneteket.

4. Ártalmas lehet a fogakra

A kombucha magas savtartalma miatt hosszú távon károsíthatja a fogzománcot, növelve a fogszuvasodás kockázatát. Érdemes szívószállal inni, vagy utána vízzel kiöblíteni a szájat, hogy csökkentsük a savak hatását.

Mérsékelten fogyasztva jótékony lehet!

Bár a kombucha sok előnnyel járhat, nem árt odafigyelni a lehetséges kockázatokra. Ha valaki érzékeny az erjesztett ételekre vagy italokra, jobb, ha óvatosan próbálja ki. A kulcsszó a mértékletesség: napi egy pohár kombucha általában nem okoz gondot, de nagy mennyiségben már problémás lehet.

Forrás: vince.hu

Indexkép: Pixabay