Szakértők az észak-izraeli Hula-tó partján előkerült leleteket elemezve vizsgálták a korai emberek étrendjét. Az eredmények megkérdőjelezik azt a hagyományos elképzelést, amely szerint eleink táplálkozásában a húsok domináltak. Most úgy tűnik, növényi, különösen a magas keményítőtartalmú táplálékokra is nagymértékben támaszkodtak.

Eddig úgy tudtuk, a korai hominidák étrendjének középpontjában az állati fehérje állt, mivel az őskori lelőhelyeken főként állati csontokat találtak, ezért számos népszerű modern diéta s a paleolit étrendek ebből indulnak ki. A kutatók azonban most arra jutottak, hogy ez a feltételezés hamis, az ősi emberek inkább a növényi alapú élelmiszereket részesítették előnyben.

A növényi maradványok sokkal ritkábban konzerválódnak, de a szakértők most ősi, bazaltból készült eszközökön észlelt keményítőszemcsék révén árnyalni tudták az őskőkori táplálkozásról kialakított képet.

Kiderült, hogy a korai emberek milyen kifinomult módszerekkel dolgozták fel, törték, illetve aprították a növényeket, ezeket a technológiákat pedig eltérő növényekre alkalmazták.


A kutatók úgy vélik, felfedezésük a növényi táplálék fontosságát hangsúlyozza őseink evolúciójában, akik egész évben sokféle növényt gyűjtöttek, melyeket bazaltból készült eszközökkel dolgoztak fel.

A növények feldolgozásához használt szerszámok magas szintű együttműködésre és társadalmi struktúrára utalnak.

A paleolit diéták alapvetéseit már korábbi tanulmányok is cáfolták, melyek egyike például arra jutott, hogy kenyeret már a növénytermesztés előtt is ehettek az emberek.

Forrás: 24.hu

Indexkép: Shutterstock