A vörös húsokról régóta rendelkezésre állnak azzal kapcsolatos bizonyítékok, hogy növelhetik bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát, azonban eddig nem találták meg a kettő közötti kapcsolatért felelős mechanizmust. Most e téren áttörést értek el a szingapúri Nemzeti Rákközpont kutatói: feltárták, hogy a vörös hús túlzott fogyasztása miért vezethet vastagbélrák kialakulásához.

A kutatók frissen vett vastagbélrákmintákat használtak vizsgálataikhoz, és azt találták, hogy a vörös húsokban található pirin nevű fehérje aktivál a szervezetben egy enzimet, a telomerázt; úgy tűnik, ez a fehérje felelős a rák kifejlődéséért. A telomerek kis „sapkák" a kromoszómák végén, melyek DNS-szekvenciákból és fehérjékből épülnek fel, és a sejtosztódáshoz szükségesek. Ezek a telomerek minden sejtosztódással rövidülnek, míg végül olyan rövidek nem lesznek, hogy a sejtek képtelenek lesznek a további osztódásra – a szövetek pedig elöregednek.


A telomeráz nevű enzim képes a telomerek újjáépítésére, helyreállítva a sejtosztódást is. Azonban ha egy sejt kontrollálatlanul elkezd osztódni, az rákos elváltozás kialakulásához vezethet. A sok osztódás okán a rákos sejtek nagyon rövid telomerekkel végződnek, melyek emiatt képtelenné válnak a kromoszómák megvédésére. Hogy elkerüljék a sejtek a biztos halált, telomerázt kezdenek termelni, így tovább növekedhetnek és osztódhatnak, tulajdonképpen halhatatlanná válva.

A kutatók felfedezték tehát, hogy a vörös húsokban lévő pirin újraaktiválta a telomerázt a vastagbélrák sejtjeiben, segítve a daganatos sejtek fejlődését. Viszont a vörös húsok és a rák kapcsolatának feltárásával a kutatók azt is meg tudták határozni, hogyan tudják megakadályozni ezt – ehhez a pirint kell megcélozni, megakadályozva a megkötődését. Ez lehetővé teheti a jövőben új rákellenes kezelési módok kidolgozását.

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Shutterstock