Egy friss kutatás megállapította, melyik az a két leveszélyesebb élelmiszer, ami szívinfarktust és stroke-ot okozhat. Ezek mellett további nyolc élelmiszert neveztek meg az orvosok, melyek kockázatot jelentenek az egészségünkre.

Az egészségre legnagyobb veszélyt jelentő élelmiszerek

A szakemberek a legveszélyesebb többszörösen feldolgozott élelmiszerek közé a feldolgozott húsokat és az extrém édes italokat sorolták, mely termékcsoportok szívkoszorúér-betegséghez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatához vezethetnek.

A tudósok azonban azt is megállapították, hogy néhány többszörösen feldolgozott élelmiszer, például a joghurt és a kenyér, alacsonyabb kockázatot jelent a szívünk, az érrendszerünk és az agyunk egészségét illetően.

A kutatók több mint kétszázezer résztvevő által kitöltött kérdőív alapján gyűjtötték össze az adatokat a tanulmányukhoz. A vizsgálat során a kutatásba bevont emberek egészségügyi állapotát és étrendjét kétévente ellenőrizték. Az általuk elfogyasztott élelmiszereket négy csoportba sorolták: feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott, feldolgozott kulináris összetevőket tartalmazó, feldolgozott és többszörösen feldolgozott élelmiszerek.


A magas cukor-, zsír-, kalória- és sótartalmú, valamint alacsony rosttartalmú többszörösen feldolgozott élelmiszereket ezután összetételük alapján tíz csoportra osztották. A csoportosítás az alábbiak szerint történt: kenyér és gabonapelyhek; szószok, kenhető ételek és fűszerek; csomagolt édes snackek és desszertek; csomagolt sós rágcsálnivalók; cukorral édesített italok; feldolgozott vörös hús, baromfi és hal; fogyasztásra kész vagy melegíthető vegyes ételek; joghurtos vagy tejalapú desszertek; tömény italok; mesterségesen édesített italok.

A kutatók megállapították, hogy összességében minden többszörösen feldolgozott élelmiszer felelőssé tehető a szív- és érrendszeri betegségek és a szívelégtelenség kialakulásáért, de elsősorban a cukros italok, azokon belül is a szénsavas üdítők, valamint a feldolgozott húsok, mint például a szalámi, a szalonna és a kolbász jelentik a legnagyobb kockázatot.

szalámi

A feldolgozott húsok nagy kockázatot jelentenek az egészségünkre – fotó: Shutterstock

A tízes csoport másik nyolc eleme nem jelentett akkora kockázatot, mint az előbb említett két kategóriába tartozó ételek. Ráadásul a kutatók a joghurt, a tejalapú desszertek és a sós rágcsálnivalók esetében fordított összefüggéseket fedeztek fel a koszorúér-betegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatai között.

Az is kiderült, hogy azok, akik több többszörösen feldolgozott kenyeret és gabonapelyhet ettek, kisebb valószínűséggel kaptak agyvérzést. A gabonafélék fogyasztása kevésbé jelentett kockázatot a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása kapcsán, aminek oka valószínűleg az élelmiszerek magasabb rosttartalma, vagy az, hogy gyakran vitaminokkal dúsítják ezeket a termékeket.


Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a szív és az érrendszer legnagyobb ellenségei a cukorral édesített italok, a feldolgozott húsok és a gyorsételek, melyeknek magas a kalóriatartalma, sok hozzáadott cukrot, telített zsírokat és túl sok nátriumot tartalmaznak.

Forrás: divany.hu