Különleges íze és jótékony hatásai miatt minden háztartásban ott a helye a kakukkfűnek – akár a kertben, akár a konyhapolcon. De vajon tényleg annyira sokoldalú?
A kakukkfű jellemzői
A kakukkfű az árvacsalánfélék családjába tartozó, örökzöld, évelő félcserje, mely a mediterrán vidékekről hódította meg a világot. Neve a latin, illetve görög „thyo", azaz parfüm jelentésű szóból származik, de egyesek a „thymon" (bátorság) szóból eredeztetik, nem véletlenül: már az ókorban is gyógyító erejét dicsérték. Több mint 350 fajtája ismert, ám gyógyhatásaik nagyjából azonosak.
Könnyen felismerhető apró, lila virágairól és jellegzetes aromás leveléről. Tavasz végén virágzik, és akár domboldalakon, réteken is találkozhatunk vele. A háziasított változata viszont sokkal intenzívebb illatú és hatásosabb is.
Mire jó a kakukkfű?
A kakukkfű gyógyhatása nem csak legenda!
• Köhögéscsillapító: Teája és inhalálása nyugtatja a torkot, oldja a váladékot.
• Bőrproblémákra: Illóolaja hatásos többek között a pattanást okozó baktériumokkal szemben is.
• Immunerősítő: A-vitaminban, C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag.
• Gombaölő hatású: Egy tanulmány szerint a kakukkfű-illóolaj kis dózisai gombaölő hatásúak, kiválóak a Candida albicans ellen, amely a gombás fertőzések gyakori okozója.
• Hangulatjavító: A karvakrol nevű vegyülete pozitív hatással lehet a hangulatodra.
• Potenciális daganatellenes hatású: Tanulmányok vizsgálják hatását mell- és vastagbélrák esetén is, és az eddigi eredmények ígéretesek.
• Jó a kártevők ellen: Hatóanyaga penész ellen is kiváló lehet, továbbá baktériumok, vírusok és kártevők ellen is.
• Gyulladáscsökkentő: Nagyszerűen csökkenti a gyulladásokat.
• Bakteriális fertőzések ellen: A kakukkfűolaj használható élelmiszerek természetes tartósítószereként számos gyakori, emberi megbetegedést okozó baktérium ellen.
A kakukkfű jótékony hatásai nagyon széleskörűek – fotó: Shutterstock
A kakukkfűtea titka
Egy bögre forró kakukkfűtea csodákra képes: segít az elalvásban; felfrissíti a szervezetet; légúti betegség esetén kiválóan alkalmazható; fertőtlenítőként pedig külsőleg is bevethető, sebekre, bőrfertőzésekre is alkalmazható. Elkészítéséhez csak egy evőkanál teafű és pár perc áztatás kell.
Hogyan termesztheted?
A kakukkfű könnyen termeszthető növény. Szereti a napos helyeket, jól tűri a szárazságot, és meglepően kevés törődést igényel.
Télálló: -15 fokig bírja a fagyot. Balkonon cserépben vagy konyhában is termeszthető. Ha a konyhakertbe ültetnéd, palántaként érdemes elültetni. Kimondottan szereti a tűző napot, de ilyenkor érdemes rendszeresen meglocsolni.
Kakukkfű a tányéron
A francia és mediterrán konyha egyik legkedveltebb fűszere, amely remekül illik húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez is. A túró, a paradicsomos szószok, a gombás és gyökérzöldséges ételek íze is jobban érvényesül kakukkfűvel.
A kakukkfű tehát valóban egy igazi kincs – finom, hasznos és szinte mindenre bevethető. Használd bátran a konyhában és a házipatikádban is, hiszen a természet egyik leghasznosabb ajándéka!
Forrás: greendex.hu
Indexkép: Shutterstock