A szilva igazán finom és nagyon egészséges, azonban csak korlátozott ideig áll rendelkezésünkre. De asztalt formában akár évekig is elállhat, ráadásul aszalt szilvaként is nagyon finom és nagyon hasznos a fogyasztása. Habár első körben mindenkinek a székrekedés elleni hatása jut eszébe, ez a finomság ennél jóval többet is tud tenni értünk.

Úgyhogy ne írjuk le azzal, hogy gyerekkorunkban emiatt adták nekünk. Más szempontból is adjunk neki lehetőséget. Éppen ezért adjunk helyet a kertünkben legalább egy szilvafának, és készítsünk házilag aszalt szilvát. Kellemes és hasznos módja ez az egészségünk megőrzésének.

Ezért fogyassz sok aszalt szilvát

1. Az aszalt szilva a legújabb kutatások alapján kiváló a csontritkulás ellen. Mivel gazdag antioxidánsokban, csökkenti a gyulladásokat és rombolja a káros szabadgyököket, így azok, akik rendszeresen fogyasztanak aszalt szilvát, jóval kevésbé vannak kitéve a a csontok törékenységének.

A legújabb tanulmány szerint napi 6-12 aszalt szilva fogyasztása segít csökkentheti azokat a gyulladásos folyamatokat, amelyek a csontvesztéshez járulnak hozzá, különösen a menopauzán átesett, vagy a közeljövőben áteső hölgyek esetében, ezért a 40 év feletti hölgyeknek különösen ajánlott a fogyasztása.

2. Habár nagyon egészséges és finom, az aszalt szilva nem kalóriaszegény, így ha vigyázni szeretnénk a súlyunkra, naponta ne fogyasszunk belőle 4-5 szemnél többet.

aszalt szilva tálban

Az aszalt szilva még a csontokra is nagyon jó hatással van. Fotó: Shutterstock

3. Az aszalt szilva még a vérnyomásra is ügyel, hiszen aki rendszeresen fogyasztja, annak kevésbé lesz magas a vérnyomása.

4. A májbetegségek kialakulásának esélyét is csökkentheti az aszalt szilva, mivel támogatja a máj működését.

5. Az aszalt szilva emellett hatékony székrekedés esetén is. Ezt a magas rosttartalma mellett annak is köszönheti, hogy egy szorbitol nevű anyagot is bőven tartalmaz.

6. Az aszalt szilva mértékletes fogyasztása nem emeli meg a vércukor- és az inzulinszintet sem. De cukortartalma magas, így egy közepes aszalt szilva 1,2 gramm fruktózt tartalmaz, és mivel a napi fruktózbevitelt 15-25 gramm környékén érdemes tartani, legyünk óvatosak a fogyasztásával.

7. Az aszalt szilvában sok a kálium és a K-vitamin is.


Így készíts egyszerűen aszalt szilvát

A legjobb megoldás, ha mindenféle káros anyagtól és tartósítószertől mentes aszalt szilvát fogyasztasz, így hát azt javasoljuk, hogy ha van a kertben szilvafa, akkor házilag végezd el az aszalást. A legegyszerűbb, ha van egy aszalógéped, azonban ha nincs, akkor sem kell lemondanod arról, hogy a nálad termett szilvát aszald. A napsütésben vagy sütőben is száríthatod, így meghosszabbítva a fogyaszthatóságát egy vagy két évvel. Egy kilogrammnyi friss szilvából körülbelül 35-50 deka aszalt szilvát nyerhetsz.

Fontos, hogy csakis érett és egészséges szilvát aszalj. A szilvát töröld át, de ne mosd meg. Magozd ki a szilvát, a nagyobb szemeket pedig vágd több részre. Rakd a szilvát sütőpapírral borított tálcára, és tedd ki a napsütésre. Azonban fedd le gézlappal, nehogy rászálljanak a bogarak. Két-három óránként forgasd meg, és éjszakára vidd be a lakásba. Kellően meleg időben három-négy nap alatt szárad meg.

Azonban a sütőben is aszalhatod. Ehhez tedd a gyümölcsöt előmelegített sütőbe, és 50-70 fokon szárítsd, hat-nyolc órán keresztül. A sütőajtót nem szabad bezárni, hiszen akkor nem tud levegőzni, így azt résnyire mindig hagyd nyitva. Amikor már hiába nyomod meg, nem ereszt levet a szilva, jó úton jársz. Hagyd kihűlni, és még egy héten át minden nap rázogasd át. Amikor már teljesen kiszáradt, tedd tiszta üvegbe, dobozba vagy vászonzsákba és tárold száraz, sötét helyen.

Így legyen saját szilvafád

A szilvafa ültetésére a legideálisabb időszak az ősz, így hát még időben vagy, hogy a szilvát ne boltból kelljen vásárolnod. A konténeres szilvafát viszont tulajdonképpen egész évben el lehet ültetni, amikor nincs fagy. Azonban a szabadgyökerű szilvafa csemetéket  csak októberben és novemberben szabad ültetni.

Először is találjunk a szilvafa számára egy kellően meleg területet a kertben. Mivel nem lesz kis méretű, kellő távolságra ültessük a háztól és a kerítéstől, és azzal is számoljunk, hogy bizony potyogtatni fogja a gyümölcsét. Ássunk ki egy 60x60x60 centiméteres ültetőgödröt, majd helyezzünk bele istállótrágyát vagy komposztot. Ezt takarjuk be földdel, hogy ne érintkezzen vele közvetlenül a szilvafa gyökere.

A szilvafát egyenesen helyezzük a gödörbe, majd úgy fedjük be az ültetőgödröt, hogy a növény földjének felszíne egy síkba kerüljön a kerti talajjal. A szabadgyökerű szilvafa csemete elhelyezésénél nagyon fontos, hogy tökéletesen függőlegesen álljon, és a szemzési, oltási hely a földfelszín felett helyezkedjen el. Fél araszonként kell tömöríteni a talajt, és iszapolni. A szilvafát az ültetés után rendszeresen és bőségesen kell öntözni.

A szilvafa gondozása

A szilvafa nem túl igényes, így akkor is terem, ha egyáltalán nem törődünk vele. Azonban a legjobb és legbőségesebb termést akkor hozza, ha erre a pár dologra odafigyelünk.

1. A szilvafa nagyon szereti a napfényt, így mindenképpen olyan helyre ültessük, ahol ehhez hozzáfér.

aszalt szilva

A fogyókúrázók ügyeljenek arra, mennyi aszalt szilvát fogyasztanak. Fotó: Shutterstock

2. Jól viseli a hideget, így a fagyoknak is ellenáll. Mivel elég késő tavasszal borul virágba, így általában a gyümölcsre sincs veszéllyel a fagy.

3. Mivel sekélyen gyökerezik, ha tartós csapadékhiány áll fenn, nem tesz jót neki, és le fogja hullatni a termését, ezért fontos, hogy rendszeresen öntözzük.

4. A trágyázást is meghálálja. Az ültetőgödörbe tegyünk 10-15 kg érett istállótrágyát, majd minden ősszel érdemes 4-5 dkg kálisót és 4-5 dkg szuperfoszfátot, nyáron pedig 6-10 dkg pétisót adni a szilvafának.

5. Ha több szilvafát szeretnénk ültetni, akkor azokat érdemes hat méter távolságra ültetni egymástól, hogy kellő hely jusson számukra a fejlődéshez.

6. A szilvafa csemeték általában az ötödik évben hoznak elsőként termést. Ahhoz, hogy kialakítsuk a koronáját, fontos a metszése, hiszen enélkül túl sűrű és átláthatatlan lenne, nem jutna át rajta a fény, és a levegő, így ez sem a termés szempontjából, sem a szilvafa egészségének szempontjából nem kedvező.

Az évente elvégzett metszés során fontos, hogy távolítsuk el a koronát sűrítő ágrészeket. Mivel a szilvafák többsége gyökérsarjakat nevel, fontos, hogy ezeket is távolítsuk el. A sarj körül bontsuk ki a talajt, és gyökerestől tépjük le a sarjat.

7. Fontos, hogy mivel a szilvafán elég bőséges szokott lenni a termés, gondoskodjunk a fa alátámasztásáról.

Bőséges szilvatermést kívánunk!