Egy friss kutatás közel hétszáz növényi hús- és tejalternatíva tápanyagprofilját vizsgálta, és arra jutott, hogy a legtöbb termék tápanyagtartalma azonos vagy akár jobb is, mint az állati eredetű élelmiszereké.

A ProVeg International tizenegy ország üzleteinek kínálatát – ezen belül a növényi alternatívákat – elemezte. A vizsgált országok Németország, Hollandia, Belgium, Lengyelország, Csehország, Spanyolország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Malajzia és az Egyesült Államok voltak.

A tanulmány célja nem csupán a növényi alternatívák tápanyagtartalmának vizsgálata és azok állati termékekkel való összehasonlítása volt, hanem annak kiderítése is, hogy az egyes országokban milyen a növényi alapú kínálat, mely területeken kell javulnia annak, és hogy ezt milyen módon lehetne megvalósítani.

A jelentésünk megmutatja, hogy a növényi hús- és tejalternatívák részét képezhetik az egészséges, fenntartható étrendnek. Viszont ugyanúgy, mint az állati eredetű változatoknak, ezeknek is vannak erősségeik és gyengeségeik, ami a tápanyagtartalmat illeti – olvasható az elemzés összefoglalásában.


A növények fogyasztásának egészségügyi előnyeit tudományos konszenzus övezi, és ezt a hivatalos táplálkozási útmutatók is tükrözik, amelyek nagyobb hangsúlyt fektetnek a teljes értékű növényi élelmiszerekre. A növényi alternatívák megítélése azonban már nem ilyen egységes.

A ProVeg jelentése a következő pontokat emeli ki a tápanyagtartalom vizsgálatával kapcsolatban:

Általánosságban véve a növényi húsalternatívák jobb tápanyagprofillal rendelkeztek az állati verzióknál. Lényegesen kevesebb telített zsírsavat és sokkal több rostot tartalmaztak. A tápanyagtartalom viszont országonként eltérő volt. A legjobban a holland húsalternatívák szerepeltek.

A növényi húsok tápanyagokkal dúsítása továbbra sem bevett gyakorlat. Ebben az országok között nagy különbségek mutatkoznak. Egyes országokban a termékek 90 százalékát dúsítják (vassal, B12-vel), máshol pedig ez az arány 20 százaléknál is kevesebb.

A tejalternatívák kevesebb telített zsírt tartalmaznak, mint a tehéntej. A legjobb tápanyagtartalma a szójaitalnak van. A legtöbb növényi, tejhelyettesítő italnak alacsony volt a cukortartalma, és megfelelő kalciumforrásnak számítanak a dúsításnak köszönhetően. Hollandiában, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban és Csehországban voltak a legjobb tejalternatívák.

növényi ételek

A növények fogyasztásának egészségügyi előnyeit tudományos konszenzus övezi – fotó: Shutterstock

A kutatás felhívja a figyelmet arra is, hogy a pontos egészségügyi hatások megismeréséhez szükség van hosszú távú orvosi vizsgálatokra, továbbá azt javasolja a szakembereknek, hogy próbáljanak kidolgozni olyan módszert a sótartalom csökkentésére, ami nem befolyásolja az ízélményt.

Forrás: prove.hu

Indexkép: Shutterstock