A spanyol Malagai Egyetem kutatói más spanyol és külföldi kutatóhelyekkel együttműködve, hosszú kísérletek eredményeként egy tanulmányt tettek közzé, amelyben a földiepernövény 10 fontos biomarkerét azonosították, amelyek a gyümölcs betakarítás utáni eltarthatóságát meghatározzák – írja a freshplaza.de német nyelvű hírportál.

A világszerte közkedvelt gyümölcs legnagyobb hátrányát ugyanis a gyors romlása jelenti. A vizsgálatnál új típusú, metabolomelemzést alkalmaztak, amely akár 500 komponensből álló adatok egyszerre történő kiértékelését is lehetővé teszi. A kísérletekbe 5 földieperfajtát vontak be, és azokat hűtőtárolás során, magas szén-dioxid-tartalmú, illetve ózondús környezetben történő tárolás során vizsgálták.

eper

A leszakítás után a gyümölcs már több tápanyagot nem tud felvenni, az ilyen vegyületek lebomlása kezdődik el, ami a termék romlásával jár együtt – fotó: Pixabay

Megállapítást nyert, hogy amíg a gyümölcs a növényen van, addig a cukor és a színt, illetve ízt meghatározó vegyületek felhalmozódása fokozódik, a leszakítás után viszont a gyümölcs már több tápanyagot nem tud felvenni, az ilyen vegyületek lebomlása kezdődik el, ami a termék romlásával jár együtt. Ezért a romlási folyamatot csak a megfelelő kontrollgének modulálásával lehet fékezni, amelyben a málagai kutatók már jelentős sikereket tudtak elérni.

A kísérletek eddigi eredményeit a Food Chemistry folyóiratban ismertették. A tanulmányban bemutatott felfedezések és elemzések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ennek a közkedvelt és fontos, de viszonylag gyorsan romló gyümölcsnek az ízét, színét, illatát és frissességét a betakarítás után a lehető leghosszabb ideig meg tudjuk őrizni.