Melyik bogyós gyümölcsről mit érdemes tudni? Melyik milyen jótékony hatással rendelkezik? Hogyan segítenek egészségünk megőrzésében? Cikkünkben a legnépszerűbb bogyós gyümölcsök egészségügyi előnyeit mutatjuk be.

Áfonya

Az áfonya igazi antioxidánsbomba, mely joghurtokba, smoothie-ba, turmixba és süteményekbe is tehető. Segít csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat, támogatja a szív egészségét, segít megőrizni az egészséges testsúlyt, és még az agyműködésnek is jót tesz. Az áfonyában található vas, foszfor, kalcium, mangán, cink és K-vitamin hozzájárul ahhoz, hogy csontjaink egészségesek és erősek maradjanak, valamint a gyümölcsben található kalcium, magnézium és kálium a vérnyomást is csökkentik.

Az áfonya rost-, kálium-, folsav-, C-vitamin-, B6-vitamin- és fitotápanyag-tartalma segítenek a szív- és érrendszerünk egészségének megőrzésében, valamint védik a sejteket a szabad gyököktől, csökkentve a szervezetben lévő gyulladásokat és lelassítva számos ráktípus terjedését, illetve megelőzve kialakulásukat. Az áfonyafogyasztás segít csökkenteni a kognitív képességeink romlását, a Parkinson-kór kialakulását, és erősíti az immunrendszerünket is.

áfonya

Az áfonya igazi antioxidánsbomba – fotó: Pixabay

Málna

A málna segít kordában tartani a vérnyomást és a vércukorszintet, ezáltal hozzájárulva a szív egészségének megőrzéséhez. Ha rendszeresen fogyasztasz málnát, akkor kevesebb az esély rákos betegségek kialakulására, a málnának ugyanis magas az ellagsavtartalma, ami segít megszabadulni a szabad gyököktől. Ezenkívül rengeteg antioxidánst is tartalmaz, melyek szintén segítenek megakadályozni a daganatok kialakulását.

málna

A málna segít kordában tartani a vérnyomást és a vércukorszintet – fotó: Pixabay

Magas C-vitamin- és antioxidánstartalmának köszönhetően jótékony hatással van az immunrendszerre, továbbá rendszeresen fogyasztva, illetve arcpakolásként is jótékonyan hat a bőrünk egészségére. A málna a fogyásban is segít, mivel nagyon sok mangánt és rostot tartalmaz, melyek felgyorsítják az anyagcserét, és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosítanak.


Szeder

A szeder rendkívül gazdag antioxidánsokban: fenolsavak, flavonoidok és flavonolok segítik a szervezetet az ártalmas szabad gyökök elleni küzdelemben. A polifenoloknak köszönhetően a szeder segít az öregedés késleltetésében. A szeder továbbá védi az ereket, és csökkenti a gyomorfekély kialakulásának kockázatát. Tartalmaz mangánt, C- és K-vitamint is, a benne megtalálható oldható és nem oldható rostok pedig nélkülözhetetlenek az emésztőrendszer optimális működéséhez.

A szeder rendszeres fogyasztása javíthatja a kognitív képességeket, szellemileg frissen tarthat minket, memóriazavarok ellen is kiváló. Emellett jótékony hatással van a bőrre és a szem egészségére is.

szeder

A szeder rendkívül gazdag antioxidánsokban – fotó: Shutterstock

Ribizli

A ribizli hatásos lehet az izom- és ízületi fájdalmak csökkentésében. Természetes vizelethajtóként is ismert, így sokat segíthet a vesék megtisztításában és tehermentesítésében. Emellett támogatja az immunrendszer működését, és bővelkedik vasban is, mellyel a vérszegénység kialakulását előzhetjük meg.

Gazdag flavonoid- és B-vitamin-forrás, melyek segítik a keringési rendszert és a cukorbetegség megelőzését. A ribizli tartalmaz káliumot is, amely a vérnyomás szabályozásához járul hozzá. C-vitamint-tartalma is magas, ezáltal véd a szabad gyökök káros hatása ellen, és támogatja a memória, a tanulási képességek és a kognitív funkciók működését is.

ribizli

A ribizli véd a szabad gyökök károsító hatása ellen – fotó: Pixabay

Vörös áfonya

A vörös áfonya egy igazi szupergyümölcs, melynek számtalan egészségre gyakorolt pozitív tulajdonsága ismert. Gazdag antioxidánsokban, továbbá jelentős mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat is. Tartalmaz C-, B-, E-, A-, K-vitamint, karotint, citromsavat, almasavat, oxálsavat, magnéziumot, kalciumot, mangánt, foszfort és nátriumot, valamint rostot és ómega-3 zsírsavakat is. De a vörös áfonya elsősorban arról ismert, hogy a húgyúti fertőzések esetén igen hatásos lehet.

A vörös áfonya flavonoidjai védik az ereket, és támogatják a szív- és érrendszer egészségét. A benne lévő nagy mennyiségű fenol erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő, sejtregeneráló és méregtelenítő hatású. Csökkenti a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

vörös áfonya

A vörös áfonya flavonoidjai védik az ereket, és támogatják a szív- és érrendszer egészségét – fotó: Shutterstock

Szamóca

Az eper egyik legnagyobb előnyét antioxidánstartalmának köszönheti, emellett vitamintartalma is igen jelentős, nagy arányban található benne B6-vitamin, C-vitamin, folsav, jód, kálium, mangán, réz. Rostokban, flavonoidokban és fitonutriensekben is gazdag, melyek hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

C-vitamin-tartalmának köszönhetően hozzájárul az erős immunrendszerhez, a benne található fitonutrienseknek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása van, rosttartalma pedig az emésztés normál működését segíti elő. Az eper jótékony hatásai között említhető az is, hogy hozzájárul a vércukorszint normalizálásához, továbbá a rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, és megelőzhető az érfalak károsodása is. Az eper ráadásul azoknak is segítséget nyújthat, akik fogyni szeretnének, hiszen kalóriatartalma rendkívül alacsony.

eper

Az eper egyik legnagyobb előnyét antioxidánstartalmának köszönheti – fotó: Pixabay

Egres

Az egres jótékony hatással van az emésztésre, támogatja a vese és a máj egészségét, és a gyulladások ellen is bevethető. Kálium- és antioxidánstartalma segít csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Az egres segít redukálni az LDL-koleszterinszintet is, emellett tele van fitonutriensekkel, mint a flavonolok és az antocianinok, melyek stabilizálják a vérnyomást, jótékonyan hatnak az erekre, és hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez.

egres

Az egres jótékony hatással van az emésztésre, támogatja a szív, a vese és a máj egészségét – fotó: pixabay.com

Kutatási eredmények szerint a rendszeres egresfogyasztás jelentősen csökkenti a memóriazavarral járó betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Emellett a gyümölcs antioxidánstartalmának köszönhetően is hatékony lehet az időskori agyi funkciózavarok kialakulása ellen, és mérsékli a stroke kockázatát is.

Az egres a vércukorszintre is jótékonyan hat. Magas rosttartalma miatt megakadályozza a hirtelen vércukorszint-emelkedést, és segít a vércukorszint stabilizálásában. Az egres klorogénsav-tartalma lassítja a szénhidrátok felszívódását. A benne található folát, a fenolos vegyületek, a C- és az E-vitamin pedig segítenek meggátolni az oxidatív stressz és a gyulladások okozta sejtkárosodásokat.

Indexkép: Shutterstock