Ha egy igazán különleges gyümölccsel dobnád fel a kertedet, akkor érdemes megismerkedned a pitangával vagy más néven surinam cseresznyével. Ez a Dél-Amerikából – főként Suriname, Guyana, Uruguay és Brazília vidékéről – származó egzotikus finomság nemcsak ritkaságnak számít, hanem rendkívül sokoldalúan is felhasználható.

A pitanga jellemzői

A pitanga egy örökzöld trópusi növény, amely megfelelő gondozás mellett akár kis fává is fejlődhet. Nagyon szereti a napfényt, ezért tavasztól őszig érdemes a szabad ég alá, napos helyre tenni. Virágzási időszakában fényes, illatos hajtásokat hoz, amelyek igazi trópusi hangulatot varázsolnak a kertbe. Gondozása egyébként nem különösebben bonyolult, így bátran belevághatnak kezdők is.

Ami a gyümölcsöt illeti: aprócska, 2-4 centiméteres, és első pillantásra talán egy miniatűr tökre emlékeztet, mivel 7-8 bordázat osztja fel a pirosas, sötétbarnás színű héját. Érése során zöldből narancssárgán át alakul át a jellegzetes árnyalatra.


Ízvilága legalább annyira izgalmas, mint a külseje: édes, ugyanakkor enyhén savanykás is, ami főként a benne található 3-4 magnak köszönhető. Ezeket érdemes eltávolítani fogyasztás előtt. Frissen is élvezhető, de süteményekbe, pudingokba is kiváló. Lekvár, zselé vagy akár savanyúság is készíthető belőle – utóbbihoz elég egy kis ecet, és máris egyedi, enyhén édeskés ízt kapunk.

A pitanga egészségügyi előnyei

A pitanga nemcsak finom, hanem egészséges is: tele van C- és A-vitaminnal, antioxidánsokkal, sőt a benne található karotinoidok révén a szív- és érrendszeri betegségek, valamint bizonyos ráktípusok megelőzésében is segíthet. A dél-amerikai népi gyógyászatban gyulladáscsökkentőként is számon tartják, különösen emésztési problémák esetén.

Hazánkban is bátran próbálkozhatunk a nevelésével. A téli hónapokban érdemes télikertbe helyezni, de tavasszal és nyáron a kert dísze lehet. Szerencsére egyre több hazai kertészet kínál pitangamagot vagy fiatal növényeket, így könnyedén beszerezhető.

Forrás: vince.hu

Indexkép: Shutterstock