Új-zélandi nemesítők spanyol kollégáikkal az úgynevezett „Meleg Éghajlati Partnerség" keretében állították elő a 'HOT84A1' jelzésű, Tutti-nak is nevezett új almafajtát, amelyet kifejezetten a hőtűrésre fejlesztettek ki, és a Berlinben tartott Trade Show kiállításon mutattak be – írja a freshplaza.com.
A fajta több mint 20 évvel ezelőtt kezdődött előállításában néhány más intézmény, köztük a katalán Fruit Futur és az új-zélandi Venture Fruit is részt vett. Ez a nemzetközi kollektíva arra a következtetésre jutott, a hőtűrő fajták hiánya előbb-utóbb a globális almatermés drasztikus csökkenéséhez vezet.
Az új (Tutti) fajta spanyolországi kísérletekben a 40 °C fok feletti hőmérsékletet és a meleg éjszakákat is tartósan elviselte, miközben az utóbbiak általában lehetetlenné teszik az almatermesztést.
Hőtűrő almafajtákat nemesítenek – Fotó: Pixabay
A nemesítőcsoport meg van győződve arról, hogy a jövő almatermesztése csak nemzetközi együttműködéssel biztosítható, és már további öt, hasonló tulajdonságokkal rendelkező fajtajelölttel is rendelkeznek, amelyeknek jelentősége a hagyományos fajták enyhén csökkenő termésátlagát figyelembe véve, fokozatosan növekszik.
Gareth Edgecombe, az említett partnerség ügyvezetője szerint, ha az új fajták a további kísérletekben és több országban megismételt kísérletek hasonló eredményeket mutatnak, akkor – a nyári hőségek gyakoriságának és tartamának növekedése miatt – azok gyors elterjedésre számíthatnak.