Az alma Ázsiából a Selyemúton jutott el Európába több ezer évvel ezelőtt. Ma a világban összesen több mint 30.000 almafajtát termesztenek, közülük több százra tehető a kereskedelmi forgalomban jelentős súllyal szereplők száma.

alma

A nemesítés lassú és munkaigényes folyamat – fotó: pixabay.com

Nemesítők, többek között spanyolok, illetve katalánok – új-zélandi kollégáikkal közösen mégis húsz éve dolgoznak különböző fajták fajták előállításán, amelyeknek termesztésbe állítása a szárazság- és hőtűrés jelentőségének növekedésével egyre fontosabb.

Az új fajtáknál lényeges érték továbbá az élénk szín, a jó textúra és eltarthatóság, illetve a különleges íz. A nemesítés lassú és munkaigényes folyamat, a katalánok évenként 10.000 fából csak a legjobb tulajdonsággal rendelkező ötvenet szaporítják tovább.


Különböző helyekről származó fajták többszöri átkeresztezésével így jött létre két új spanyol almafajta Tutti és Stellar néven, amelyek többek között szárazságtűrésükkel tűnnek ki, ezért jól termeszthetők a mérsékelt övi és szubtrópusi körzetekben egyaránt.

További jó tulajdonságuk az élénkpiros szín, a magas cukortartalom és a korai (10 nappal a Gála fajta előtti) érés. Ezek alapján a nemesítők biztosak a sikerben, és már meg is kezdték az értékesítést, ebben az évben a két fajtából összesen már több mint 400.000 tonna kerül a piacra.

Forrás: elpais.com