A freshplaza.com portál cikke a belfasti székhelyű Queen Egyetem kutatói tartós kísérleteiről számolt be, amelyek kimutatták, hogy az áfonyafogyasztás hatékony segítséget nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A legújabb kutatás növelheti az áfonya iránti keresletet – Fotó: Pxfuel
Az USA Magastörzsű Áfonya Terméktanácsa által támogatott kísérletek azt igazolták, hogy napi 26 gramm fagyasztott vagy szárított áfonya elfogyasztása jelentősen csökkentheti az energiadús ételek akut, a szívet erősen igénybe vevő (kardiometabolikus) terheit. Konkrétan bizonyítást nyert, hogy az áfonyafogyasztás a magas antocián-tartalom révén egy kalóriadús, zsíros és magas cukortartalmú (64.5 gramm zsírt és 84 gramm szénhidrátot tartalmazó) étkezés után is csökkentett inzulin- és glükóz szintet eredményez. Aedin Cassidy, tanszékvezető tanár szerint ez az első olyan tanulmány, amely a fenti hatást tudományosan igazolja.
Az áfonya kedvező hatás egyértelműen bizonyított, további vizsgálódást igényel azonban a rágás hatásának, az idegrendszer szerepének és a táplálékmátrixnak a fogyasztás utáni válaszreakcióiban jelentkező különbségek tisztázása, a friss, egész áfonya, illetve fagyasztva szárított áfonyapor esetében. Az új vizsgálatok eredményétől függetlenül azonban a megterhelő étkezések után mintegy 26 gramm áfonya elfogyasztása feltétlenül ajánlott, különösen a szóban forgó betegségekre érzékeny lakossági csoportok körében.