A vajtök és a cukkini vetésterülete az Ibériai félszigeten – az exponenciálisan felfelé ívelő európai kereslet által diktálva – a legutóbbi 8 év alatt 400 hektárról 4.000 hektárra növekedett, ami a brokkoli mintegy 15 évvel korábbi sikertörténetéhez hasonlítható – írja a fresplaza.com.
Tízszeresére emelkedett a fogyasztás
Ez nagy mértékben megnövelte a korábban inkább állati takarmányként hasznosított tökfélék jelentőségét és értékét a humán táplálkozásban.
Az első nagy kampány amelyet „Ha szeretsz engem, tökből készíts nekem ételt" jelszóval hirdettek meg, több ezer fogyasztó bekapcsolódását jelentette, ami megmutatkozik a szakmai tájékoztatók és a weboldal magas látogatottságában. A fogyasztás Európa egészét tekintve szintén a tízszeresére növekedett.
Akár nyersen vagy minimális előkészítéssel fogyaszthatók
A felfuttatásban komoly szerepe volt a Sakata japán vállalatnak és az ibériai termesztőknek, valamint annak, hogy ezek a termékek a zöldségfélék úgynevezett IV. kategóriájába sorolhatók, ami azt jelenti, hogy akár nyersen vagy minimális előkészítéssel fogyaszthatók.
A vajtök és a cukkini vetésterülete az Ibériai félszigeten 8 év alatt 400 hektárról 4.000 hektárra növekedett – fotó: pixabay.com
A nemesítők új fajták és változatok létrehozásán dolgoznak
A vajtök és a cukkini nagy előnye a magas fehérje- és vitamintartalma, illetve tápértéke, könnyű emészthetősége, valamint az egész évre kiterjedő európai termelhetősége, különböző fogásokban és formákban való alkalmazhatósága.
A nemesítők továbbra is új fajták és változatok létrehozásán dolgoznak, amelyek alapján a termékcsoport további, gyors felfutására lehet számítani.