A nagy áruházláncok polcain is megtalálható a világ legdrágább fűszere. A sáfrányból a 0,12 grammos kiszerelést árulják a legtöbb helyen, ennek ára 540 forint körül van. Online is lehet rendelni, grammját közel 4 ezer forintért, a bio változatot ennek duplájáért.

Kiszámolható tehát, hogy a kilónkénti ára 4 és 8 millió forint között mozog. Miért nem termesztjük akkor itthon?

A világ legdrágább fűszere a sáfrány

Nemcsak a konyhában kincs, hanem a szépségipar és a gyógyászat is előszeretettel használja. De vajon miért ennyire drága, és mire figyeljünk vásárláskor? - vetette fel a kérdést cikkében az otpagrar.hu.

A sáfrány a világ egyik legértékesebb fűszere, hiszen kilónkénti ára akár a 10 millió forintot is megközelítheti. Ennek ellenére egy háztartásban alig néhány bibeszálat használunk el egy-egy ételhez, így a valós fogyasztás jóval kisebb, mint amit a kilós ár sugall.

A gasztronómia mellett a szépségipar és a gyógyászat is felfedezte magának ezt a különleges növényt, amelynek bizonyos kivonatai akár a stresszoldásban és mentális betegségek kezelésében is ígéretesek lehetnek.


Miért kerül ennyibe, mire a boltokba jut?

A sáfrány termesztése és feldolgozása rendkívül munkaigényes. A növény talajigénye nem különösebben speciális, de a kézi munkaerő hiánya és a termesztés költségei jelentősen megnehezítik a nagyobb mennyiségben való előállítását. Már a telepítés is sokba kerül, mivel a szaporítóanyagot időről időre újra kell beszerezni. Az egyik legnagyobb kihívás maga a betakarítás: a virágokat kézzel kell szedni, majd óvatosan kiszedni belőlük a bibeszálakat, amelyek a végső terméket adják.

Egy gramm szárított sáfrány előállításához körülbelül 320 virágra van szükség, ami jól mutatja, mennyire idő- és munkaigényes folyamat ez. A szedés és a feldolgozás gépesítése nem lehetséges, így a sáfrány ára elsősorban a kézi munka magas költségei miatt ilyen kiugró.

Sáfrány vagy sáfrányos szeklice?

Sokan összekeverik a valódi sáfrányt (Crocus Sativus L.) a sáfrányos szeklicével, amelyet ipari méretekben is termesztenek. A sáfrányos szeklice – más néven hamis sáfrány – nemcsak olcsóbb, de teljesen más illatú és ízű is. Míg a valódi sáfrány bibéjét használjuk fűszerként, addig a szeklice virágszirmait főként színezőanyagként alkalmazzák.

A valódi sáfrány kizárólag hagymagumóval szaporítható, és ősszel virágzik, míg a szeklicét magról vetik, és nyáron hoz virágokat. Érdemes figyelni a vásárlás során, mert sok helyen próbálják a drága sáfrányt olcsóbb hamisítvánnyal helyettesíteni.


Lehet-e Magyarországon sáfrányt termeszteni?

Bár a múltban Magyarországon is virágzott a sáfránytermesztés, napjainkban ez már nem jellemző. Maga a növény viszonylag jól tűri a hazai klímát, de a munkaerőhiány és a magas kézi munkaigény miatt alig akad, aki vállalkozna a termesztésére.

A sáfrány termesztése hosszú távon nemcsak költséges, hanem bizonytalan is. A növény melegkedvelő és szárazságtűrő, de a túlzott csapadék és a párás időjárás betegségekhez vezethet, ráadásul a hideg teleket sem viseli jól. Az is kérdéses, hogy a jövőben lesz-e elegendő munkaerő és befektetési kedv ahhoz, hogy Magyarország újra felkerüljön a sáfránytermesztés térképére.

Indexkép: Pixabay