A Föld napja alkalmából az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a tájfajta növények jelentőségére, az egészséges bioélelmiszerek fogyasztására és a fenntartható, ökogazdálkodási élelmezési rendszerek szerepére hívja fel a figyelmet. Miért érdemes tájfajta gyümölcsöt, zöldséget termeszteni, miért olyan jelentősek a Föld és a fogyasztók szempontjából egyaránt és hogyan járulnak hozzá a biológiai sokszínűség megőrzéséhez?  Itthon a tájfajták között egyre népszerűbbek az ÖMKi partnerségében működő bio kisgazdaság paradicsom palántái, amelyeket hamarosan, idén is bárki beszerezhet a kutatóintézet kínálatából.

egészséges bioélelmiszerek

Óriási a tájfajta növények jelentősége – fotó: ÖMKi

A tájfajták kiemelkedő adaptációs képességgel bírnak

A tájfajták a professzionális nemesítés előtti időkből származó, hagyományos kultúrnövények, amelyek gazdálkodó elődeink generációkon átívelő válogató, szelektáló munkája révén jöttek létre. Az évszázadok során kiválóan alkalmazkodtak a hazai "táj" adottságaihoz, és genetikai változatosságuk révén máig megőrizték kiemelkedő adaptációs képességüket. Ezért is találhatunk közöttük olyanokat, melyek ellenállóbbak a klímaváltozás okozta hatásokkal, vagy éppen bizonyos károsítókkal szemben. Nemcsak genetikájukban, de formában és ízben is rendkívül változatosak, velük egészségesebbé, zamatosabbá tehetjük étrendünket.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!

www.prega.hu

Különleges íz- és formavilágú tájfajta paradicsomokat ismerhettünk meg

Az ÖMKi tevékenységének köszönhetően az elmúlt években egyre jobban megismerhettük az olyan kiváló, itthon termelt tájfajtákat, mint a különleges íz- és formavilágú tájfajta paradicsomokat, vagy a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona liszteket. A kutatóintézet a Föld napja apropóján is arra bíztat, hogy ültessük és fogyasszuk a sokszínű és kiváló minőségű tájfajtákat, akár a konyhakertben, vagy éppen a teraszon.

A hazai biotermékek fogyasztásával nemcsak az egészségünkért, de a környezetünkért is teszünk

A tájfajta paradicsompalánták termesztése a genetikai sokszínűség, a szín- és ízgazdagság, és nem utolsó sorban agrárörökségünk hatékony megőrzését szolgálja. Kutatóintézetünk évek óta kiemelt figyelmet fordít rájuk. Sokat teszünk azért, hogy májusban évről évre egyre több tájfajta paradicsompalánta jusson el a kiskertekbe." – számolt be Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője a kezdeményezésről.

paradicsom palánt

Agrárörökségünk hatékony megőrzése is a célok között van – fotó: ÖMKi

A palánták kiskereskedelmi forgalomba kerülésével a fenntartható mezőgazdaságra, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére is fel szeretnénk hívni a figyelmet, hiszen a hazai biotermékek fogyasztásával nemcsak az egészségünkért, de a környezetünkért is teszünk." – tette hozzá a Föld napjához kapcsolódva a szakember.

Hol szerezhetők be idén a tájfajta paradicsompalánták?

A vásárlók az elmúlt években néhány nap alatt több ezer palántát kapkodtak el az ÖMKi kezdeményezését támogató országos áruházláncból, ezért a szervezők idén ismét, immáron 24.000 tőre növelték a palánta készleteket. Akik biztosra szeretnének menni, a napokban online is megrendelhetik a tájfajtákat, amelyeket május közepétől személyesen, az ÖMKi irodájában vehetnek át.

tájfajta paradicsomok

Idén a szervezők 24.000 tőre növelték a palánta készleteket – fotó: ÖMKi

Mit tehetek én a fenntartható élelmezési rendszerek fejlesztéséért, hogyan segít az ÖMKi?  Föld napja ajánló tájfajtákkal

  • Tájfajták nevelésével és fenntartásával nemcsak új gasztronómiai élményt szerezhetünk, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulunk.

  • Bio, hazai és helyi termények vásárlásával támogatjuk a fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket és a családi gazdaságokat.

  • Jó minőségű termést csak erős, edzett, egészséges palántáktól várhatunk, a sikeres palántatermesztés mögött pedig sok ismeret és gyakorlati tapasztalat áll. Az ÖMKI legújabb szakmai kiadványában összegezte a tudnivalókat, így nem kell minden buktatót a saját kárunkon megtanulni. Ha sikerül beszerezni a tájfajta paradicsomokat, az ingyenesen letölthető kiadvány segít a kiültetés fortélyaival, jövőre pedig – a szakszerűen fogott magokból – akár saját magunknak nevelhetünk palántákat.

  • Az erős, alkalmazkodó tájfajta palánták gondozása általában kevesebb ráfordítást igényel, növényvédelmükre kevesebbet kell költenünk. A kémiai növényvédő szerek használatának mellőzése vagy csökkentése mind a környezetünk, mind pedig ránk nézve kedvezőbb.

  • Ha mégis felbukkannak kártevők, akkor az ÖMKi kiadványai és oktatóvideói kíméletes és természetes módszerekkel segítenek orvosolni a problémát.

Töretlen a népszerűség

Tavaly a Fagyos Szentek után ovis gyerekek ültették el, majd nevelgették a paradicsompalántákat az országos Ovikert program keretében, megismerve a környezetbarát kertészkedés és az egészséges étkezés alapjait. A kiskertész „módszerrel" a gyerekek megtapasztalták, milyen finom és egészséges a saját kertben megtermelt, frissen szedett biozöldség.

Az elmúlt három évben sok ezer kiskertben nevelték, majd élvezték e különleges tájfajták gyümölcsét a felnőtt hobbikertészek is. Sőt, miután az ÖMKi kutatási projektje megkapta a Highlights of Hungary mezőny előkelő helyezését, még többet hallhattunk a tájfajta paradicsomokról, mint a hazai öko kutatás egyik büszkeségéről. Ezzel párhuzamosan természetesen rájuk talált a magyar gasztronómia, hiszen a paradicsom a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga.

paradicsom a magyar konyha alapanyaga

Farkas Richárd és Havas Dóra – fotó: ÖMKi

Farkas Richárd (Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége, Pajta Bisztró) és Havas Dóra (Lila Füge gasztroblogger) az ízletes tájfajták nagykövetei lettek, Albrecht Tamás (MÓR24 Balatonfüred) az egyik Bib Gourmand-esélyes vidéki étterem séfje is örömmel vette fel őket a konyhakertjébe. Idén először a kertművelésben, növénytermesztésben különösen tapasztalt McMeney Mark (kert.tv) is beállt a „tájfajta rajongók" sorába, hamarosan beszámol majd a palánták nevelési tapasztalatairól.

paradicsom

A tájfajták ízletesebbek, zamatosabbak – fotó: ÖMKi

ÖMKi tájfajta paradicsom kutatások és a szakma elismerései

Az ÖMKi tájfajta paradicsom kísérleteinek célja az volt, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat, zamatos ízüket.

A kutatás első éveiben a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központból (NBGK) kikért 35 paradicsom tájfajtát vizsgálták meg, országszerte 28 együttműködő ökogazdaságban. 2015-től pedig közülük, a mai Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködésben, három termesztési szezonon keresztül 10 kiválasztott paradicsom tájfajtát vizsgáltak részletesebben. A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt fajtákat 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutatták be, a nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel 2019-től már országos áruházlánc, 2020 óta budapesti átadópont is segíti a tájfajták visszatérését a kertekbe.

paradicsompalánták

Öko paradicsompalánták – fotó: ÖMKi

Az öko paradicsompalánták sikerét olyan elismerések dicsérik, mint a Highlights of Hungary helyezés,  amellyel a zamatos paradicsomok a legkiválóbb hazai kezdeményezéseket bemutató projektek közé kerültek, illetve az agrárszakma elismerése, OMÉK Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban kitüntető címe 2021-ben.

Vetőmag kezelés, vetés, a palántanevelés fortélyai, időzítése, palántázás a szabadban

palánták

Palánták – fotó: ÖMKi

ÖKOLÓGIAI ZÖLDSÉGPALÁNTA-ELŐÁLLÍTÁS - az ÖMKi legfrissebb gyakorlati útmutatója

Palántákat azért nevelünk, mert koraibb termést, nagyobb termésmennyiséget, kiegyenlítettebb állományt, összességében biztonságosabb termesztést biztosítanak. Az ÖMKi legújabb szakmai kiadványa segíti a választást a palántanevelő edények között; eligazít az optimális hőmérséklet- és tápanyag-igények között. Megválaszolja, hogyan befolyásolja a palántanevelő közeg a növény kiültetés utáni növekedését, miképp állíthatjuk össze saját magunk, gazdaságosan a palántanevelő földet? Vajon miért vitatott a tőzeg használata? A kiadvány konkrét tippekkel szolgál, hogyan készíthetünk egyszerű palántaföldet saját magunk, biztosítva az ideális kémhatást és tápanyag tartalmat.

Melyek a leggyakoribb károsítók, és hogyan előzhetjük meg kártételüket, figyelembe véve a hőmérséklet, a páratartalom, a megvilágítás és az öntözés szabályait? Hogyan végezzük a palánták megfelelő edzését a kiültetésre, majd hogyan kerüljenek a szabadba? Ez mind kiderül az ÖMKi ingyenesen letölthető online szakmai kiadványából.