Az éghajlatváltozás és a piaci szeszélyek ellen is nagyobb védelmet kapna a szektor, miközben a turizmust is támogatnák. Az Európai Bizottság komoly lépéseket javasolt annak érdekében, hogy megvédjék a kontinens bortermelését – írja az MTI.
Új intézkedésekkel javítanák a szektor versenyképességét
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló képességének javítására, hogy – mint írták – az ágazat létfontosságú gazdasági erő maradjon az elkövetkező évtizedekben.
A pénteki brüsszeli közlemény szerint az uniós bizottság célzott intézkedések bevezetését szorgalmazza annak elérése érdekében, hogy segítse az ágazatot a termelési potenciál növelésében, a változó fogyasztói preferenciákhoz való alkalmazkodásban és az új piaci lehetőségek kiaknázásában.
Az intézkedések számos, a munkahelyektől függő vidéki terület életképességének megőrzéséhez is hozzájárulnak, megőrizve az uniós borágazat társadalmi jelentőségét – írták.
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló képességének javítására – fotó: pixabay.com
A dokumentum javaslatokat tartalmaz a többlet megelőzésére azáltal, hogy a tagállamok felhatalmazást kapnak arra, hogy engedélyezzék a kivágást, azaz a nem kívánt vagy felesleges szőlőültetvények eltávolítását, és tegyék lehetővé a zöldszüretet, azaz az éretlen szőlő leszedését. A többlettermelés megelőzése a piac stabilizálásának elősegítését és a termelők pénzügyi terheléstől való védelmét is szolgálja – olvasható a közleményben.
A javaslat elfogadása esetén a termelők rugalmasságot kapnak az újratelepítési engedélyezési eljárások tekintetében is, ami segíteni fogja őket abban, hogy befektetési döntéseiket a változó környezethez igazítsák.
A tagállamoknak lehetőségük lesz arra is, hogy a telepítési engedélyeket jobban hozzáigazítsák nemzeti és regionális igényeikhez.
Nagyobb védelmet kapnának a borászatok
Kiemelték: a javaslat nagyobb támogatást irányoz elő az ágazat számára annak érdekében is, hogy ellenállóbbá váljon az éghajlatváltozással szemben. Így a tagállamok az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra irányuló beruházások esetében az elszámolható beruházási költségek 80 százalékáig növelhetik az uniós pénzügyi támogatás maximális összegét – tájékoztattak.
Az alacsonyabb alkoholtartalmú borászati termékekre vonatkozóan egyértelműbb szabályok és közös termékmegnevezések vonatkoznak majd, amelyek révén – a szöveg szerint – könnyebbé válik az innovatív termékek forgalmazása az egységes piacon. Az uniós bizottság továbbá harmonizálná a címkézést is. Ez – véleményük szerint – előnyös lesz a gazdasági szereplők számára a költségek csökkentése tekintetében, egyszerűsíti az uniós határokon átnyúló kereskedelmet, miközben a fogyasztók számára könnyebb hozzáférést biztosít az információkhoz.
A földrajzi jelzések alapján oltalom alatt álló borokat előállító termelők támogatást kaphatnak majd a borászati turizmus fejlesztéséhez, elősegítve a vidéki térségek gazdasági fejlődését – írta közleményében az uniós végrehajtó testület.
Indexkép: pixabay.com