Kertünkben piroslottak a japánbirs bimbói és a mogyoró is elvirágzott január végére. Talán még a fügebokor is átvészelte ezt a telet. Csapadék is hullott bőven. Talán csak a 2010-es árvizes évben jutott több víz a földekre. Érdemes egy pillantást vetni Princzinger Gábor kertészmérnök kollégánk érdi kertjében mért adatokra. Mint mondta, ezek ugyan nem automata műszerekből származó hitelesített adatok, mert évről-évre csak hagyományosan, manuális módon rögzítette őket, de arra talán jók, hogy akár utólag is összehasonlítsuk a mögöttünk maradó évek, s azon belül a hónapok ’égi áldásait’.

Ilyenkor már ideje körülnézni a vetőmagboltokban, vagy akár a piacokon – magam soha sem hagyom ki, hogy ne bámészkodjak a környékbeli őstermelők piaci standjai előtt. Mindig akad valamilyen régi, elfelejtett fajta magja a kínálatban. No persze a soron következő hidegtűrő zöldségnövények vetőmagjait jobb, ha ellenőrzött csomagolásban, valamelyik gazdabolt kínálatából válogatjuk ki. Drazsírozott répamagokat egyébként sem szoktak kínálni a standokon.

Lássuk hát, milyen magok között érdemes körülnézni!

Kertészek között már elcsépelt kiszólás, hogy a mákot hóra kell vetni. Ki tudja idén beválik-e ez a mondás? Mindenesetre a korai vetéssel – no meg, ha a tavaszi időjárás is segítségünkre lesz – korai mákvirágzásra számíthatunk és így jelentősen csökkenthetjük az egyik legveszélyesebb kártevőjének, a máktok ormányosnak az esélyeit. Ez a haszontalan ormányos ugyanis általában május derekán rajzik, ha egy kis szerencsénk van, mákunk éppen kinő a foga, azaz az ormánya alól.

Közismerten korai vetésű a borsó is. Már 4-5 fok körül beindul az élettevékenysége a borsó vetőmagnak, bár fajtája válogatja. A kifejtő borsók például többnyire jobban tűrik a hideget, ezért korábban is vethetők. Ha többféle fajtát vetünk, érdemes szakaszosan vetni, hogy egy ideig folyamatosan friss borsóval lássuk el a konyhát. Kezdjük a vetést a hideget jobban tűrő kifejtő fajtákkal, s fejezzük be a velő-borsókkal. Mi a kertben általában 20-30 centiméteres sortávot hagyunk a sorok között, mert ha mégis bele kellene nyúlni a kapával, kevesebb kárral jár a gyomlálás. A borsó fényigényes növény, fa alá, árnyékos helyre ne vessük, még az úgynevezett félárnyékot is rosszul viseli, mert ilyen helyen nem köt magot, vagy apró, szorult szemeket találunk a hüvelyben, vagy ahogyan a szakemberek mondják a csőben. Megjegyzem, nekem ez már csak pacskó marad a gyerekkoromból, anyám ugyanis mindig így nevezte, amiből kifejtette a borsószemeket.

Hidegtűrő növények közé sorolható a sárgarépa is, hiszen csírázása 2-3 foknál már megindul és a kisebb fagyokat is elviseli. Ha szemenként akarjuk vetni, akkor drazsírozott magot válasszunk. Nem kell egyelni a sorokat, viszont több nedvességre van szükség a csírázáshoz, ezért az öntözést ne hanyagoljuk el.

Érdemes néha fellapozni régi könyveket is. Ezt tettem én is, amikor beleolvastam az 1880-as kiadású „A kertészek kézikönyve”-nek „A petrezselyem” című fejezetébe.

„Petrezselyemnél (Apium Petroselinum) a zöldire vetett sűrűbb agyagos, kevéssé márgás földben bővebben s tovább zöldel; a gyökérre vetett ellenben ritkább szerkezetű, televényes, mély s bő, vérmes, de azért nem vizenyős földet szeret, s az árnyékot is eltűri. Vetését vagy még őszszel, vagy nagyon korán tavaszszal kell tenni még februáriusban; mert nehezen kel s sokszor negyven napig keletlen hever a földben. A késői már meleg idővel történt vetés zöldire is csekélyebb, gyökeret pedig - nagyon vékonyat nevel.”

A spenót is jól viseli a hideget, sőt, mi több áttelelő fajtái is ismertek, amelyek 3-4 fokos hideget is elviselnek. Ráadásul rövid tenyészidejük miatt utánuk még más zöldségnövényeket is vethetünk, mint például babot, vagy fejes salátát.

Sorolhatnám még a korai vetést tűrő zöldségféléket, a vöröshagymát, a sóskát, petrezselymet. Külön említem ebben a sorban a fokhagymát, aminek őszi és tavaszi változata is van. Érdemes rá figyelni, hogy ne cseréljük fel egymással őket, az őszit ősszel, a tavaszit tavasszal ültessük. Március elejénél tovább ne halasszuk a tavaszi fokhagyma duggatását.