A sci-fi sorozatokban és filmekben sokszor feltűnik az űr, ami miatt szinte mindenkiben felmerült már az a vágy, hogy ő maga is el akar jutni oda. Aki szívesen kipróbálná a földön kívüli életet, az végre egy kicsit közelebb kerülhet az álmához, hiszen nemrég Budapesten egy különleges gasztronómia program indult.
Tényleg az űrből vannak?
Az űrnövények persze nem az űrben növekedtek, hanem a földön, azonban a termesztésük során olyan technológiát használhat, amelyek hozzájárulhatnak az idegen bolygók meghódításához. Elvileg a Holdon és a Marson, valamint a többi távoli égitesten is ezzel a technikával tudnánk majd élelmiszert termelni.
Ez a termesztés egy olyan megoldás, aminek köszönhetően az űrhajósok hosszú távra tervezhetnek, hiszen az utazásuk során megfelelő mennyiségű, minőségű és tápértékkel rendelkező élelmiszerhez juthatnak - írta meg az index.hu.
Magyar fejlesztés
A teljes egészében magyar fejlesztésű és termesztésű növények amellett, hogy választ jelenthetnek a klímaváltozásra, megoldást kínálhatnak az élelmiszerhiányra is - olvasható a Makry DIY étterem közleményében. Ebben az étteremben tudjuk megkóstolni a Csillagváros nevezetű farm növényeit.
A talaj nélküli farm
A Csillagváros nevet viselő vertikális farm lehetővé teszi a talaj nélküli növénytermesztést, mindezt a hidropóniás rendszerben. Itt LED-es világítással, időjárástól függetlenül, körforgásos módszerrel termelnek leveleket, salátákat és egyéb egészséges mikrozöldeket. A termelés növényvédő szerektől mentes, ráadásul a növények előállításához akár 95 százalékkal kevesebb víz is elegendő lehet, mint a természetes környezetben.
Még milliomosnak sem kell lennünk ahhoz, hogy űrnövényeket kóstolhassunk - fotó: pexels.com
A Makery-t 2022-ben Európa feltörekvő franchise rendszerének választották, amely az első budapesti étterem, ahol a vendégeknek igazi közösségi kulináris élményben lehet részük. Itt már a séfek által előkészített ételek elkészítése közben közelebb kerülhetünk az űrnövényekhez, amire eddig csak az űrkutatás szereplőinek volt lehetősége.