A mediterrán, cukorban gazdag füge nem a legjobb választás, amennyiben vércukorszintünk nem megfelelő, azonban azt talán kevesen tudják, hogy a növény levele csökkenti a gyulladást, a koleszterinszintet, és a vércukorszintet is segít karbantartani.
A füge különösen magas rosttartalommal rendelkezik, aminek köszönhetően serkenti az emésztést, emellett nagyon sok B-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt és káliumot tartalmaz, ezért a koleszterinszintre és a vérnyomásra is jótékonyan hat. Óvja az érfalakat, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, és segít megszüntetni a gyulladásokat.
Aszalt formában a rostok és a tápanyagok aránya is megnő, bár kalória- és cukortartalma is sokkal magasabb lesz. Hő hatására emelkedik a benne lévő vas mennyisége is, melynek köszönhetően a májunkra is előnyösen hathat.
A fügefa leveleit évszázadok óta használják a déli országok népi orvoslásra, hiszen rengeteg egészségügyi előnye van: a levelek elfogyasztása szabályozza a vér glükózszintjét, és a diabétesszel összefüggő gyulladásokat is csökkenti. A benne található anyagok hatékonyak lehetnek a gyomorfekély kezelésében és a bélrendszeri rendellenességek elmulasztásában is.
A fügefa leveleit évszázadok óta használják a déli országok népi orvoslásra – fotó: Pixabay
Válasszunk zsenge, sérülésmentes levelet, így salátába vagy szendvicsbe téve a fügelevél könnyen beilleszthető mindennapi étrendünkbe. Saját termésével vagy egyéb lédús gyümölcsökkel összeturmixolva smoothie-t is készíthetünk belőle. De akár meg is száríthatjuk, majd leforrázva, teaként fogyaszthatjuk. Pesto és szörp is készülhet belőle.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Pixabay