Nagy István, agrárminiszter néhány napja Facebook-oldalán osztotta meg, hogy körtefát ültetett, ráadásul nem is akármilyet, hanem Hardenpont téli vajkörtét.

A Hardenpont téli vajkörtét (Pyrus communis Hardenpont) általában október közepétől lehet szüretelni. Bőtermő, gyümölcse zamatos, ízletes. Egy-egy körte 150-200 grammos. Az érett körte vajsárga, a "napcsókolta oldalán" enyhen piros. Nyomódásra érzékeny, ezért a szüret és a tárolás idején igen körültekintően kell bánni vele.

Nagy előnye, hogy a téli vajkörte hűvös pincében akár február végéig-március elejéig eltárolható.

Ez a körtefa középerős növekedésű, koronája fiatalon felfelé törő, sűrű, erős csúcsdominanciával. Későn fordul termőre, ám ekkor a gyümölcsök súlya szétnyitja a lombozatot. Kifejlett magassága elérheti a 8 métert is, kedveli a magyarországi klímát, több évtizede a kiskertrek egyik kedvelt körtefajtája.

Mint a körtefák általában, a Hardenpont téli vajkörte is termődárdákon neveli a gyümölcsöket, metszéskor ezekre fokozottan figyelni kell.

Önmagában nem hoz termést, porzóra van szüksége (vagy a saját kertben vagy egy közeli kertből).


A fa növekedése során a tavaszi metszés és lemosó permetezés elengedhetetlen, de szüret és lombhullás után az őszi lemosó permetezést sem érdemes kihagyni.

A szabadgyökerű és konténeres téli vajkörte tavasszal és ősszel is ültethető. Víz- és napfényigénye nagy, valamint a jó talajt is meghálálja.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2019-es körképe alapján Magyarországon a Bosc kobak körtét termesztik a legnagyobb területen és a piacokon is ez az egyik legkedveltebb körtefajta. Ősszel és télen a Conferance és a Hardy vajkörték is népszerűek.

Indexkép illusztráció: Shutterstock