A viszonylag egyszerű kezelés lényege, hogy a növényt a táptalajjal együtt egy légmentesen zárt térbe emelik be, és ott 100 százalékos páratartalom mellett, szigorúan meghatározott hőfokon és ideig hőkezelésnek vetik alá. Ezt követően a növényt hagyják lehűlni, aminek hatására az bizonyos enzimeket állít elő, és ennek eredményeként a kezelés jóval magasabb hőfokon (gőzöléssel) megismételhető – írja a hortidaily.com.
Az eper képes hozzászokni a magas hőmérséklethez, a kórokozók azonban nem – fotó: Shutterstock
A kísérletek egyértelműen igazolták a kezelés eredményességét
Az enzimek erősítik a palánták immunrendszerét, és megvédik azokat a magas hőmérséklettől, amely azonban megöli a kórokozók (Phytophthora cactorum, földieper atkák, lisztharmat) csaknem mindegyikét. A hőkezelés jelentős javíthatja a termesztés jövedelmezőségét, mivel a növények hosszabb ideig termesztésben maradhatnak, és jóval kevesebbet kell azokból kiselejtezni.
Emellett a palánták növekedése is kiegyenlítettebb, és a termés is jobb minőségű. A szaunáztatás szolgáltatásként való felajánlása megkezdődött, sőt az első megrendelések már január első felében két holland termelőtől megérkeztek, akik az edzett palántákat hamarosan meg is fogják kapni.