Idén tényleg nagyon jó, különlegesen jó minőségű a magyar görögdinnye. Ennek egy oka van: ezen a klímán – ez egyébként minden zöldség-gyümölcsre igaz Magyarországon – sokkal jobban kijön a gyümölcs aromája és ízanyaga" – mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője az InfoRádióban.
Hozzátette, hogy a magyar dinnye azért finom, mert savak is vannak benne, és ez előhozza az aromaanyagokat.
Mártonffy Béla szerint idén a dinnyetermesztésnek kedvezett az időjárás, májusban, júniusban nem voltak kártételek, fagyok. Július elején volt egy-két hűvösebb időszak, amikor az érési folyamat lelassult, de ez aztán beérett, és piacra került a magyar dinnye.
A szakértő szerint az idei jó szezonnak ígérkezik, a korábbi 2500 hektárral szemben 2023-ban már nagyjából 3000 hektáron termelnek dinnyét, elsősorban Békés, Baranya, Tolna, Heves, és Szabolcs- Szatmár-Bereg vármegyében.
Elképesztően jó az idei magyar görögdinnye – Fotó: Shutterstock
A szakértő az árakról azt mondta, hogy a nyár első felében az importált dinnye igencsak drága volt, a magyar dinnye viszont igen olcsó, aminek nem biztos, hogy örülnek a termelők.
Mártonffy Béla ennek kapcsán felidézte, 4-5 évvel ezelőtt a magyar dinnye megjelenésekor júliusban néhány áruházlánc lenyomta a magyar dinnye árát és ez olyan helyzetet teremtett, a termelők a költségeiket sem tudták fedezni, ennek lett az a következménye, hogy 5000 hektárról 2500 hektárra esett vissza.