Komoly változások léphetnek életbe a fogyasztók védelmében és tájékoztatásában: az Agrárminisztérium ugyanis társadalmi vitára bocsátotta a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekről szóló előírásának módosítását.
A kormány honlapján elérhető javasolt változtatások többek között szigorítják a kecskesajt és tejalapú italok megnevezésére vonatkozó szabályokat.
Például a „kecskesajt” megnevezés csak abban az esetben szerepelhet majd egy terméken, ha az 100%-ban kecsketejből készült, míg a tejalapú italok esetében a víz hozzáadásával készült, 70%-nál kisebb tejtartalmú termékek nem használhatják a „tej” szót a megnevezésükben.
Tényleg tejből van, vagy csak annak látszik? Új rendelet védi majd a vásárlókat – fotó: pexels.com
A javaslat emellett több fogyasztóbarát változtatást is tartalmaz:
- A „félzsíros tej” elnevezése is pontosabbá válik: csak a 2,8%-os zsírtartalmú tej viselheti ezt a megnevezést.
- A tejföl, túró és túrósajt előállítása során élelmiszer-adalékanyagokat nem lehet alkalmazni.
- A kakaós és karamellás tej esetében tilos lesz a színezékek használata.
- Szigorodni fog a laktózmentes tejtermékek címkézése is: a maradék laktóztartalmat a termékeken „laktóztartalom < 0,1 g/100 g” formában kell feltüntetni.
A rendelettervezet kitér a füstölt ízre és az ízesítő anyagokra is. Az új szabályozás előírásai szerint csak abban az esetben lehet „füstölt” ízt feltüntetni, ha az valóban a füstölési eljárás során keletkezett, elkerülve ezzel a fogyasztók megtévesztését.
A javaslatban szerepel az ízesítő anyagok pontosabb meghatározása is, annak érdekében, hogy a termékek címkézése egyértelműen jelezze az összetevőket.
A módosítások célja a fogyasztók védelme és egy olyan átláthatóbb piac kialakítása, ahol a termékek valódi összetétele és minősége könnyebben megérthető.
Az új szabályok garantálni tudják, hogy a vásárlók mindig megfelelő tájékoztatást kapjanak, és az egyes elnevezések pontosan a termékek minőségét és jellegét tükrözzék. A gyártók számára átmeneti időszakot biztosítanak, hogy alkalmazkodni tudjanak az új előírásokhoz.
Indexkép: pixabay.com