Komoly változások léphetnek életbe a fogyasztók védelmében és tájékoztatásában: az Agrárminisztérium ugyanis társadalmi vitára bocsátotta a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekről szóló előírásának módosítását.

A kormány honlapján elérhető javasolt változtatások többek között szigorítják a kecskesajt és tejalapú italok megnevezésére vonatkozó szabályokat.

Például a „kecskesajt” megnevezés csak abban az esetben szerepelhet majd egy terméken, ha az 100%-ban kecsketejből készült, míg a tejalapú italok esetében a víz hozzáadásával készült, 70%-nál kisebb tejtartalmú termékek nem használhatják a „tej” szót a megnevezésükben.

tejtermékek

Tényleg tejből van, vagy csak annak látszik? Új rendelet védi majd a vásárlókat – fotó: pexels.com

A javaslat emellett több fogyasztóbarát változtatást is tartalmaz:

  • A „félzsíros tej” elnevezése is pontosabbá válik: csak a 2,8%-os zsírtartalmú tej viselheti ezt a megnevezést.
  • A tejföl, túró és túrósajt előállítása során élelmiszer-adalékanyagokat nem lehet alkalmazni.
  • A kakaós és karamellás tej esetében tilos lesz a színezékek használata.
  • Szigorodni fog a laktózmentes tejtermékek címkézése is: a maradék laktóztartalmat a termékeken „laktóztartalom < 0,1 g/100 g” formában kell feltüntetni.


A rendelettervezet kitér a füstölt ízre és az ízesítő anyagokra is. Az új szabályozás előírásai szerint csak abban az esetben lehet „füstölt” ízt feltüntetni, ha az valóban a füstölési eljárás során keletkezett, elkerülve ezzel a fogyasztók megtévesztését.

A javaslatban szerepel az ízesítő anyagok pontosabb meghatározása is, annak érdekében, hogy a termékek címkézése egyértelműen jelezze az összetevőket.

A módosítások célja a fogyasztók védelme és egy olyan átláthatóbb piac kialakítása, ahol a termékek valódi összetétele és minősége könnyebben megérthető.

Az új szabályok garantálni tudják, hogy a vásárlók mindig megfelelő tájékoztatást kapjanak, és az egyes elnevezések pontosan a termékek minőségét és jellegét tükrözzék. A gyártók számára átmeneti időszakot biztosítanak, hogy alkalmazkodni tudjanak az új előírásokhoz.

Indexkép: pixabay.com