Dél-Olaszországban az erősödő európai konkurenciában nehezen helyt álló gyümölcstermesztők közül az utóbbi időben egyre többen váltanak a pisztáciatermelésre, ami több okra vezethető vissza – olvashatjuk a freshplaza.de hírportálon.
A pisztácia termesztése földrészünkön jövedelmező üzletnek is tekinthető – fotó: pixabay.com
A pisztácia gyengébb talajokon is termeszthető
Ezek közül a legfontosabb, hogy a pisztácia termesztése az Európában elterjedt gyümölcsökhöz képest
kevesebb ápolást, és főleg kevesebb növényvédelmet és vizet igényel, és már vannak az olasz klímához jól alkalmazkodó fajtái is.
A pisztácia talajigénye más gyümölcsfajokkal összehasonlítva ugyancsak jóval szerényebb, azaz gyengébb talajokon és termeszthető. Ezen túlmenően a pisztácia földrészünkön jövedelmező üzletnek is tekinthető, mivel évenkénti 4-5 ezer euróra becsülhető művelési költségek mellett, évenként akár 15.000 euró értékű termést képes hozni.
A betakarítás rázógépek segítségével megoldható
Az antioxidáns és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök Európában magas keresletnek örvendenek, amelyet jelenleg többnyire csak Ázsiából, és Kaliforniából származó importtal lehet kielégíteni.
A növény melegigénye miatt azonban, nagyobb pisztáciaültetvények létesítése főleg Szicília és Szardínia szigetén, valamint Dél-Olaszországban várható.
A pisztácia külön előnye, hogy érési ideje nem esik egybe a csonthéjas gyümölcsök magas élőmunka igényű betakarításával, maga a betakarítás pedig rázógépek segítségével egyszerűen – a sérülés veszélye nélkül – megoldható. Hasonlóképpen kevesebb ráfordítást igényel a gyümölcs tárolása és szállítása is.
Nagyobb pisztáciaültetvények létesítése főleg Szicília és Szardínia szigetén, valamint Dél-Olaszországban várható – fotó: pixabay.com