A férfi és családja pusztán azért kezdett el szamócatermeléssel foglalkozni, mert ez a gyümölcs a kedvencük.

– Tíz évvel ezelőtt, 18 évesen eldöntöttem, hogy szamócatermesztéssel fogok foglalkozni – bocsátotta előre a kezdeteket firtató kérdésünkre Goldfinger Dávid. – Akkor tízezer tővel indultunk fél hektáron, ma már 3 hektáros az ültetvény és több, mint 100 ezer tővel dolgozunk. Olasz fajtáink vannak, melyek nemcsak óriási méretű, de nagyon ízletes gyümölcsöt is teremnek. Egy-egy nagyobb termés súlya eléri a 10 dekagrammot is, mérete pedig kitölt egy gyermektenyeret. Hogy mi a titok? Az egyik része a dolognak mindenképpen a fajta, a másik pedig a megfelelő tápanyag-utánpótlás. Az ültetvényeinket két év után felszámoljuk, s annyi érett szarvasmarha-trágyát juttatunk ki a talajfelszínre, ami teljesen befedi azt. A trágyát beszántjuk, majd elmunkáljuk a területet, s ebbe ültetjük el augusztus-szeptemberben a frigó szamócapalántákat. Habár a frigó, azaz hűtött palánták a fagymentes időszakon kívül bármikor ültethetők, mi ragaszkodunk ehhez a hagyományos telepítési időponthoz, mert ezt követően zajlik le a következő évi termést biztosító rügydifferenciálódás.

szamócatermelés

Tízezer tővel kezdődött a termelés Lakhegyen, ma már több, mint 100 ezer szamócatő díszlik a területen – fotó: Goldfinger Dávid

Dávid hozzátette: az epertermesztés (szándékosan használja ezt a kifejezést, mert bár amit termel, az valójában szamóca, a köznyelv szívesebben hívja epernek) titka a kellő mennyiségben adott tápanyag, ha azt megkapja, erőteljes növényeink lesznek, amelyek mutatós, nagyméretű gyümölcsöt teremnek.

Goldfinger Dávid az ültetvényen – fotó: Agroinform

– Hihetetlen, de nincs az a mennyiség, amit ne lehetne eladni, az emberek szeretik a finom gyümölcsöt – magyarázta. – Ha 1000 kilogrammot szedünk le egy nap, az is mind elfogy, az utolsó darabig. Azzal együtt is jó szezont zárunk lassan, hogy az időjárás, a sok csapadék és nyomában a gombabetegségek nem kedvezett az epernek, amit biomódszerekkel, vegyszerhasználat nélkül termelünk. Szántóföldi ültetvényről beszélünk, a sorközt szalmázzuk. A termés 99 százalékát piacon értékesítjük, csupán három napig rendeztünk szedd magad-értékesítést, amit mindig élveznek a hozzánk látogatók, akiknek egy ilyen alkalom szinte családi esemény. Másrészt nekünk is fontos, hogy lássák, mi nem pusztán árusok, hanem valódi termelők vagyunk, akik mögött tényleg kemény munka áll.

szamócatermelés

Nagyméretű, akár 10 dekás gyümölcsöket is terem az olasz fajta, melynek nevét a termelő – érthető módon – nem árulta el – fotó: Goldfinger Dávid

A fiatal termelő – aki egyébként rendezvény-, illetve koncertszervező – azt is elárulta: sajnos, megjelentek a piacon a nepperek, akik olcsón megveszik a gyümölcsöt háztól, ráteszik a saját árrésüket, s még azzal is olcsóbbak tudnak lenni a piacnál, mert igazából jóval kevesebb költségük rakódik rá, mint egy termelő esetében.

A tervekről szólva elmondta: bővítik a szántóföldi ültetvényt és fóliasátrakat is építenek.