Noha nálunk még mindig nagy számban találhatók azok az utcai zöldségárusok és lerakatok, ahol az igen igényes salátának a tárolási és „pulton tartási” viszonyai nem kielégítőek, ahol gyakran fonnyadt, megbarnult árut kínálnak, bizonyos változás ezen a téren is érzékelhető.
A korábban domináló hideghajtatás mellett – ami 600-650 hektárra és 30-35 000 tonna/év termésmennyiségre volt becsülhető (Fruitveb, 2019), és döntően a tavaszi (húsvét körüli) frisspiaci ellátásra koncentrálódott – nőtt a szabadföldi termesztés aránya, a kisebb gazdaságok kiesése miatt a hajtatást és a folyamatos szabadföldi termesztést jól kombináló nagygazdaságok lettek a meghatározók.
Ugyan még mindig jelentős ezen a téren az import, de ahhoz, hogy a hazai termesztés tovább növekedjen, a kézimunkaerő kritikus hiánya miatt jelentős gépesítésre lenne szükség, mindenekelőtt a betakarítás területén.
A fejes saláta palántanevelése a paprikáéhoz vagy paradicsoméhoz – nem is beszélve az oltott technológiákról – képest egyszerű. Más hajtatott fajokkal ellentétben (pl. paprika vagy paradicsom) a költséges kézimunkaerő miatt nem tűzdelik, közvetlenül a magot a tápkockába vagy a szaporító tálcába vetik. A technológián belüli különbség a szaporítás időpontjából adódik, mások a feltételek a tavaszi hajtatásra szánt tételek esetében, és más a nyári, szabadföldi termesztéshez szükséges palánta előállításánál.
Az említett különbség részben a salátamag tulajdonságaiból is adódik, míg a téli és tavaszi palántanevelés esetében jó a csírázás, a későbbi, szabadföldre szánt palánta nevelése során a nagy melegből adódóan (24-25 0C felett) rossz lehet a kelés (a mag nyugalmi állapotba kerül), ami hűtéssel javítható.
Tálcába vetett salátamag hűtése nyáron.
A tápkocka, illetve a palántanevelő tálca földje jó minőségű, rostos, úgynevezett felláptőzeget igényel, amely jól nedvesedik, a vizet megtartja. Az ilyen tőzegek kémhatása általában erősen savanyú, ezért még a tálcák töltése, illetve a tápkockagyártás előtt 3-4 kg/m3 mésszel (pl. a kereskedelemben kapható Futorral) kell feltölteni. Ideális a 6-7 pH közötti kémhatás.
A palánta fejlődéséhez szükséges tápanyagot kétféle módon lehet biztosítani:
• A tőzeghez lassított hatású komplex műtrágyát kevernek, amely folyamatos oldódásával, megfelelő EC-érték tartása mellett, kiegyenlített tápanyagellátást nyújt a palántának. A lassított hatású (retardált) műtrágyák használata esetén előfordulhat, hogy a kiültetést megelőző héten kivilágosodnak a palánták levelei, ami a közeg tápanyagtartalmának csökkenéséből adódik. Ilyen esetben napi 2-3 liter/m2 mennyiségű, 0,1-0,3%-os oldatával kezeljük a növényállományt.
• Másik lehetőség a folyamatos híg tápoldattal történő öntözés az 1. táblázat szerint. A zöldségfélék palántakorban –így a fejes saláta is – a többi tápelemhez és a lombtömegéhez képest jelentős mennyiségű foszfort vesznek fel. Foszfor hiányában gyenge a gyökérképződés. Ebből adódóan – számolva a tőzeg jelentős foszformegkötésével is –foszforsúlyos, tökéletesen oldódó, komplex műtrágyák oldatával öntözik a palántákat, ami napos időben (nyáron) hígabb (0,15-0,2%), borús időben (télen) töményebb (0,2-0,3%) legyen.
1. táblázat: Naponta kijuttatandó víz/tápoldat mennyisége tőzegalapú tápkockás palántanevelés esetén (Horinka, 1997 nyomán)
|
( ⃰ 2-3 alkalommal kijuttatva)
A fejes saláta, különösen palántakorban, érzékeny a tömény tápoldatra, ezért a javasolt tápoldattöménységet (2-2,3 EC) nem tanácsos túllépni!
A kelést követően, a lomblevek megjelenéséig alacsonyabb, azt követően a fényviszonyoktól függően magasabb hőmérsékletet tartsunk (2. táblázat).
2. táblázat: A fejessaláta-palánta hőigénye a fényviszonyok függvényében
|
Borús időben melegen tartott palánta könnyen megnyúlik (2. kép).
Magas hőmérsékleten tartva, különösen fényszegény körülmények között, a palánták megnyúlnak.
A rendszeres szellőztetés a páratartalom szabályozása mellett a szén-dioxid-tartalom növelését is szolgálja, jelentősége a lombleveles korban különösen nagy.
Évszaktól függően 4-5 hét alatt a fejessaláta-palánta eléri az ültethető fejlettséget (3. kép).
Ültetésre kész, egészséges, egyenletes palánta.