A nyugat-kínai Tibeti-fennsíkon található Guliya-gleccserből származó jégmintákban több mint 1700 ősi vírust fedeztek fel a kutatók. Az Ohiói Állami Egyetem által vezetett vizsgálat során egy 1000 láb hosszú jégmagot elemeztek, amely 41 ezer éves múltra tekint vissza. A tudósok megállapították, hogy a felfedezett vírusok kizárólag egysejtűeket és baktériumokat képesek megfertőzni, így nem jelentenek közvetlen veszélyt az emberekre, állatokra vagy növényekre.

A kutatócsoport azonosította az egyes vírustörzseket, és megállapították: egyértelmű eltolódások láthatók a hidegebb és a melegebb éghajlaton létező vírusok között.

A vizsgálat rávilágított arra, hogy a vírusközösségek összetétele jelentősen változott az éghajlati viszonyok függvényében. Például 11 500 évvel ezelőtt, amikor az éghajlat a hideg jégkorszakból a melegebb holocén korszakba váltott, egy különálló vírusközösség alakult ki.

Van ok aggodalomra?

Az olvadó permafrosztból korábban bukkantak már fel halálos kórokozók, például amikor 2016-ban lépfene spórái szöktek ki egy állati tetemből, mely 75 évig fagyott a szibériai örökfagyban. Több tucatnyian kerültek kórházba, és egy gyermek meghalt.


A legújabb kutatások során talált 1700 vírus azonban nem jelent veszélyt az emberi egészségre, mert ezek csak archaeákat – amelyek egysejtű szervezetek – és baktériumokat képesek megfertőzni. Nem betegíthetik meg tehát az embereket, az állatokat és a növényeket sem.

ZhiPing Zhong, a tanulmány egyik társszerzője szerint ez az eredmény a vírusok és az éghajlatváltozás közötti lehetséges kapcsolatra utal.

A kutatók eredményeiket a Nature Geosciences című folyóiratban tették közzé.

Forrás: greenfo.hu

Indexkép: Pixabay