Az argula, azaz ismertebb nevében a rukkola egy fűszeres, enyhén borsos aromával rendelkező, zöld leveles saláta, amit számos módon beilleszthetünk az étrendünkbe. Amellett, hogy rendkívül ízletes, számos egészségügyi előnye van.

Miért érdemes rukkolát fogyasztani?

Az ókori görögök úgy vélték, hogy a növény "száraz és forró érzetet kelt" ezért akkor még nem fogyasztották önmagában. Általában kövér porcsinnal vagy más hűsítő salátával keverték össze. Ezzel szemben a rómaiak azt mondták, hogy a rukkola annyira megerősíti a testet, hogy még egy komoly fájdalmat is el tudunk tőle viselni. Egy másik hiedelem szerint az álnokság jelképe, a virágai éjszaka illatoznak.

A zöldség azonban igazi tápanyagbomba, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Bővelkedik többek között A-, C-, és K-vitaminban, vasban, kalciumba, valamint volátban. Ezek mind támogatják az immunrendszerünket, emellett óvják a csontokat és segítik a véralvadást.

Antioxidáns rukkola

A rukkola tele van antioxidánsokkal, amik segíthetnek a szervezetnek felvenni a harcot a szabad gyökök káros hatásaival. Védhetik a sejteket, csökkenthetik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.


Mivel rostokban gazdag, így támogatja az emésztést, a bélmozgást, rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a székrekedés és más emésztési problémákat, mint a puffadás, gázosodás. Ráadásul mivel kalóriaszegény, így bárki és bármikor fogyaszthatja. Alacsony a kalóriatartalma, de tápanyagban gazdag, tehát bátran együk nagyobb mennyiségben is.

Hogyan és mivel fogyasszuk?

A rukkolát sokoldalúan fel tudjuk használni, könnyedén beilleszthető a mindennapi étkezéseinkbe. A legtöbbször salátákba keverjük más zöldségekkel, sajtokkal, esetleg egy kis öntettel. Nagyon népszerű a rukkolás-diós-sajtos változat egy kis mézzel kiegészítve.

Természetesen mehetnek tortillákba, szendvicsekbe. Mindegyikhez bőven elég egy marék a borsos ízű salátából, ami extra ropogósságot és ízt ad az étel számára. De kerülhet pizzára, nem véletlen az olaszok egyik kedvence, hogy a frissen sült tészta tetejére rukkolt szórnak. Egy kis zöld és frissesség mindenkinek kell.

A rukkola rendkívül sokoldalú zöldség, amit heti rendszerességgel érdemes fogyasztani - fotó: pexels.com

Népszerű felhasználási módja még a pesto, ahol fokhagymával kell összeturmixolni a leveleket, majd egy kis olívaolajat és kevés citromlevet adni hozzá. Ez megint mehet szendvicsekbe, tésztákra, gnocchira, de akár még salátákra is.

Nem maradhat ki a smoothiekból sem, főleg azoknál, akik kedvelik a zöld turmixokat. Egy marék rukkola a spenót helyett máris változatosabbá teszi az étkezéseinket.

Forrás: sokszinuvidek.hu