Az angliai Lancaster Egyetem kutató sárgarépa felhasználásával alkottak meg kemény és környezetbarát betont. A fejlesztés segíthet abban, hogy csökkenteni tudjuk az építőipar szén-dioxid-kibocsátását.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy ez az új anyag már kis mennyiségben felhasználva is 80 százalékkal képes növelni a beton erősségét"

– mondta el a kutatást vezetője, Mohamed Saafi, aki munkatársaival egy hagyományos konyhai turmixgépet használva keverte össze a zöldség egyes részecskéit a betonnal.

Kötőanyag spórolás

A sárgarépa hozzáadása megakadályozta, hogy a betonon repedések keletkezzenek, ez pedig azt eredményezte, hogy kevesebb cementre van szükség kötőanyag gyanánt. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) statisztikái alapján a cementgyártás a felelős a világ szén-dioxid-kibocsátás 8 százalékáért - tette közzé a Lancaster Egyetem.

A cellulóz lenne a kulcs?

A kutatáshoz szükséges zöldség-részecskéket a skóciai CelluComp vállalata biztosította a szakemberek számára, amely amúgy is a fenntartható anyagok kifejlesztésén dolgozik. A cég vezérigazgatója Christian Kemp-Griffin elárulta, hogy bár a répa szinte teljes mértékben csak vízből áll, a cellulóz tartalmának köszönhetően lesz kemény és ropogós.

Bár cellulóz van a fában is, zöldségekből sokkal egyszerűbb kivonni, hiszen a mezőgazdaságban minden évben brutális nagy mennyiségben halmozódik fel zöldséghulladék, így nemcsak olcsó, de környezetbarát forrást jelent rostok szempontjából.

A kutatók elárulták továbbá, hogy már egy kevés cellulóz is bőven elég ahhoz, hogy megváltoztassa a víz viselkedését a cement szilárdulásának és keményedésének a folyamatában.

Végre a rengeteg zöldséghulladék is felhasználásra kerülhetne - fotó: pexels.com

"A rostok és a cement között kémiai reakció megy végbe. Az előzetes eredményekből kiderült, hogy körülbelül fél kilogrammnyi répa-nanoanyag hozzáadásával nagyjából 10 kilogrammal csökkenthető az egy köbméternyi betonhoz szükséges cement mértéke"

– árulta el Saafi.

A kutatás során már a cukorrépa rostjait is kipróbálták ebbe a keverékben, amelynek tesztelését a jövőben szeretnék tovább folytatni.