A világon nagyon sokféle sajt létezik, és szinte minden országnak megvan a kedvenc sajtja, amelyet a legtöbben fogyasztanak. Vannak, akiket az tart vissza a sajtfogyasztástól, hogy úgy gondolják, túl magas a zsírtartalma, azonban tudni kell a sajtról, hogy nagyon egészséges táplálék, hiszen gazdag forrása a fehérjéknek, a kalciumnak és más hasznos tápanyagoknak.

Mozzarella

Olaszország az őshazája a mozzarella sajtnak, amely hazánkban is nagyon népszerű. Bővelkedik nátriumban és kalciumban, továbbá olyan baktériumokat is tartalmaz, amelyek probiotikus hatással bírnak, így jelentős szerepük van a bélflóra egyensúlyának helyreállításában és fenntartásában. A probiotikus táplálékok rendszeres fogyasztása azért is javasolt, mert fontos szerep jut nekik az immunrendszer erősítésében, amely ezáltal hatékonyabban képes megküzdeni a kórokozókkal és a fertőzésekkel szemben.


Feta sajt

Görögország ismert és népszerű sajtja a feta, amely szintén bővelkedik nátriumban és kalciumban, valamint linolsavat is tartalmaz, amelynek aktív szerepe lehet a testsúlycsökkenésben. Tehát fogyókúra idején jó, ha helyet kap az étrendünkben a feta sajt is.

Ricotta

Szintén Olaszországból indult hódító útjára a ricotta sajt, mely tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, amelyekre a szervezetünknek szüksége van. A sajt tejsavóban is bővelkedik, melynek számos egészségügyi előnye van, például szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a koleszterinszint csökkentésében, és az izomnövekedést is támogatja.

sajtok

A sajt nagyon egészséges táplálék – fotó: Shutterstock

Parmezán

A parmezán sajt is tartalmaz kalciumot, de emellett kiemelkedő a foszfortartalma is. A foszfor a kalciummal igen fontos szerepet vállal a csontok egészségének fenntartásában és a csontképződésben. Mivel a parmezánnak alacsony a laktóztartalma, azok is fogyaszthatnak belőle egy keveset, akik laktózintoleranciában szenvednek.

Kecskesajt

Az egyik legegészségesebb sajt a kecskesajt. Sokan csak nehezen emésztik meg a sajtokat, de a kecskesajt általában nem okoz ilyen problémát. Ráadásul a kecskesajtnak is alacsony a laktóztartalma.

Ha tetszett ez a cikk, olvasd el a sajtkülönlegességekkel kapcsolatos írásainkat is:

Ez a világ legveszélyesebb és egyben leggusztustalanabb sajtja

A világ legdrágább sajtja egy szamársajt, és kilónként félmillió forintba kerül

A németek egyik kedvenc sajtja, ami tele van atkákkal

Mostantól bármilyen színűek lehetnek a sajtok

Forrás: gyogyszernelkul.com