A csilipaprikában található antioxidáns vegyület, a kapszaicin olyan receptorokhoz kötődik, amelyek az agyban lévő hő- és fájdalomérzékelő receptorokra hatnak. Az anyag leginkább a csilipaprika magjában koncentrálódik, ezért sokan eltávolítják azt, hogy enyhítsék a csípős ízt.

Bár a csilipaprikának számos különféle erősségű variánsa létezik, a kapszaicinnek és egyéb tápanyagaiknak köszönhetően mindegyik hasonló egészségügyi előnyökkel rendelkezik.

A csilipaprika fogyasztásának egészségügyi előnyei

A csilipaprika olyan értékes antioxidánsokat tartalmaz, mint a karotinoidok, például a lutein, a kapszantin és a zeaxantin, de van benne számos flavonoid, például kvercetin és luteolin is, melyek semlegesítik a káros baktériumokat és szabad gyököket, ezzel csökkentve a gyulladást és ezáltal a krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

A csilipaprika kiváló forrása az A- és a C-vitaminnak, amelyek immunerősítő hatású antioxidánsként működnek. Az A-vitaminnak a szem egészségének megőrzésében is szerepe van, a C-vitamin pedig elősegíti a vas felszívódását.

A kapszaicin serkenti az emésztést, és pozitívan befolyásolja a bél mikrobiomját. Kutatások szerint segít megelőzni a gyomorfekélyt vagy enyhítheti annak tüneteit, továbbá sokféle gyomor-bél rendszeri rendellenesség megelőzésében és kezelésében segíthet.


Egy tanulmány szerint az intranazális kapszaicinkezelés enyhítheti a nátha tüneteit, és kitisztíthatja az orrmelléküregeket.

A csilipaprika hőtermelő hatása serkentőleg hat az anyagcserére. Kutatók arra jutottak, hogy a kapszaicin javítja az inzulinérzékenységet is.

Kutatások szerint a kapszaicin a rákos sejtek növekedésének megállításában is segíthet, például gátolja bizonyos prosztataráksejtek terjedését.

A kapszaicinben gazdag ételek fogyasztása hozzájárulhat a szív egészségéhez is, véd a szív- és érrendszeri betegségektől. Egy 2021-ben készült áttekintés kiderítette, hogy a csilipaprika fogyasztása alacsonyabb halálozási kockázattal jár a szívbetegségek és a rák vonatkozásban.

A kapszaicin csökkentheti az agyat érintő egészségügyi problémák ártalmait. A vegyület hatékonyan lassítja a károsodást és a neurodegenerációt mind az Alzheimer-kór, mind a Parkinson-kór esetében, és segítséget nyújthat a stroke utáni kezelés során is.

Kutatók úgy találták, hogy a csilipaprikat tartalmazó ételek fogyasztása általánosságban véve meghosszabbíthatja az életet: rendszeres fogyasztása 25 százalékkal csökkentheti a bármilyen, betegségekkel összefüggő halálozás kockázatát.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock