A burgonya egészségügyi előnyei
A burgonya tele van esszenciális tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal – többek között C-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal és vassal –, amelyek erősítik az immunrendszert, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, miközben energiával töltik fel a szervezetünket. A burgonyában található rostok pedig az étkezéseket követően hosszabb időre eltelítenek, továbbá hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez.
A burgonya kiváló forrása a káliumnak, mely hozzájárul a szív egészségéhez, képes csökkenteni a szisztolés vérnyomást, ezáltal mérsékelve a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A kálium elősegíti az izomműködést, valamint a folyadékegyensúly fenntartását is.
A burgonya kiváló forrása a káliumnak, mely hozzájárul a szív egészségéhez – fotó: Pixabay
A színes burgonyafajták antocianinokat tartalmaznak, mely antioxidánsok arról ismertek, hogy lassítják az öregedési folyamatokat – mentális értelemben is. A burgonyában lévő antioxidánsok rákellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek.
A burgonyában található rezisztens keményítők prebiotikus rostként működnek, táplálékul szolgálva a bélbaktériumok számára, ami jótékonyan hat a bélrendszer egészségére. Ez fokozottan érvényesül, ha a burgonyát a főzés után lehűtik. A rezisztens keményítők emellett segítenek a vércukorszint szabályozásában, és csökkentik az inzulinrezisztencia kockázatát.
Hogyan készítsük el a burgonyát?
Ahhoz, hogy megőrizzük kiemelkedő tápanyagprofilját, valamint megelőzzük a súlygyarapodást, a burgonyát ne zsiradékban sütve készítsük el, hanem főzzük meg, pároljuk, esetleg pirítsuk meg grillen. Sült krumplit pedig forró levegős sütőben készíthetünk.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Pixabay