Az avokádó nagyon finom, és fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, azonban érdemes tudni, hogy ha túl sokat eszünk belőle, az számos mellékhatást okozhat.

Milyen mellékhatásokat okozhat az avokádó?

Az avokádó egészséges kiegészítője lehet az étrendnek, azonban igen magas a kalóriatartalma: egy közepes méretű avokádó kb. 240 kalóriát tartalmaz. A kalóriadús étrend, illetve az elhízás összefüggésbe hozható több betegséggel, például a 2-es típusú cukorbetegséggel vagy a koszorúér-betegséggel.


Az avokádó kellemetlen bőrproblémákat is okozhat, ha allergiás rá valaki. Az allergiás reakció tünetei a csalánkiütés, viszketés, bőrpír és ekcéma. Torokviszketés, valamint gyomor- és bélrendszeri tünetek is jelentkezhetnek.

Az egyik komoly mellékhatása az avokádónak, hogy károsíthatja a máj egészségét. Az avokádóolaj bizonyos fajtái okozhatják ezt a problémát. Érdemes elkerülni a mexikói avokádót, amely esztragolt és anetolt tartalmaz, ugyanis kimutatták, hogy ezeknek a fogyasztása májkárosodást okozhat.

avokádó

Ha túl sokat eszünk az avokádóból, az számos mellékhatást okozhat – fotó: Pixabay

Az avokádó egy kitináz nevű fehérjét is tartalmaz, amely allergiás reakciót okozhat a latexallergiában szenvedőknél. Ez az úgynevezett keresztreaktivitás, amikor az avokádóban található fehérjék hasonlók a latexben találhatókhoz, és a szervezet összetévesztheti őket. Ennek az allergiának a tünetei az enyhe reakcióktól – viszketés vagy csalánkiütés – a súlyosabb szövődményekig – légzési nehézség vagy anafilaxiás sokk – terjedhetnek.

Az avokádó tiramint is tartalmaz, egy olyan aminosavat, amelyről úgy vélik, hogy fejfájást vagy migrént válthat ki. Az erre vonatkozó bizonyítékok azonban egyelőre nem meggyőzőek, és személyenként eltérők. De ha hajlamos vagy migrénre, akkor inkább óvatosan fogyaszd az avokádót.

A tiramin emellett arról is ismert, hogy képes megemelni a vérnyomást. Ezért a magas vérnyomásban szenvedők csak mértékkel fogyasszanak avokádót. Ezenkívül az avokádónak a káliumtartalma is magas, ami szintén hozzájárulhat a vérnyomás emelkedéséhez.

Ha nagy mennyiségben fogyasztasz avokádót, akkor gyomor- és bélrendszeri panaszokat is tapasztalhatsz. A túlzott fogyasztása akár székrekedést vagy hasmenést is okozhat.

Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott avokádót fogyasztani, bár ezzel kapcsolatban még kevés adat áll rendelkezésre, de egyes kutatási eredmények arra utalnak, hogy csökkentheti a tejtermelést, valamint ha a szoptató anya nagy mennyiségben fogyasztja, a babának gyomorrontása lehet.

Forrás: divany.hu