Ugyanis Magyarországon is megjelent egy vírusbetegség, mely a korábbi vélekedések alapján akár egy egész állományra is fenyegetést jelenthet – ezt élték át tavaly az egyik legjelentősebb hazai batátatermelőként ismert Bivalyos Tanyán. Ennek tulajdonosával, Váraljai Lászlóval beszélgettünk minderről.

– A kórokozót magyarul "édesburgonya sárga satnyulás vírus" vagy "édesburgonya klorotikus törpülés vírus" nevekkel szoktuk illetni, a vírusok nevezéktanának elég friss megváltozása miatt pedig a kórokozó hivatalos neve most már Crinivirus ipomeae, de az egyszerűség kedvéért maradnék a megszokottabb SPCSV (Sweet potato chlorotic stunt virus) névnél – fogalmazott Váraljai László. – Fontos tudni, hogy ez a vírus korábban uniós zárlati károsító volt, vagyis a legszigorúbban felügyelt növényegészségügyi veszélyek közé tartozott. Emiatt kellett nekünk is tavaly az állományt megsemmisítenünk. Az Európai Unió azonban nem sokkal később, 2024 nyarán levette a zárlati listáról, mivel úgy ítélte meg, hogy a vírus gazdasági kártételi potenciálja alacsony és nem jelent érdemi veszélyt... Ez azonban nem jelenti azt, hogy mi ne vennénk továbbra is komolyan. Még mindig fontos minőségi károsítóként kezeljük: megelőzéssel, laborvizsgálatokkal, szigorú növényegészségügyi fegyelemmel védekezünk ellene. Célunk, hogy partnereink kizárólag egészséges, biztonságos palántát kapjanak – függetlenül attól, mit mond a jogszabály.

batáta

Váraljai László – forrás: Bivalyos Tanya

Sokáig nem láthatók a tünetek

A szakember kérdésünkre azt mondta: a szemmel észlelhető tünetek nagyon sokáig nem jelentkeztek az állományon; a növények teljesen egészségesnek tűntek. A fertőzést először csak egy laboratóriumi vírusvizsgálat mutatta ki, így derült fény a problémára.

– Ez még a szezon legelején történt és azonnal, teljes körűen leállítottuk a telepet. Egyetlen fertőzött növény sem került ki a kereskedelmi forgalomba. A fertőzött állományt – bár látható kárt nem okozott – teljes egészében megsemmisítettük, ahogy azt a növényegészségügyi előírások ilyen esetben megkövetelik. Ez volt akkor a kötelező protokoll is – magyarázta Váraljai László. – A kevés számú vevő, akit mégis ki tudtunk szolgálni, ellenőrzött, Portugáliából közvetlenül behozott vírusmentes szaporítóanyagból kapott dugványokat, vagy átirányítottuk őket más magyar szaporítóanyag-előállítókhoz. És mivel a növényállományban teljes megsemmisítést kellett végezni, megsemmisült az egész évi munkák és bevételünk is...

Mint az előbbiekben már utalt rá: a fertőzés sokszor tünetmentes, ez nehezíti az észlelését. Később megjelenhetnek mozaikos vagy halvány foltok a leveleken, lilás elszíneződés, levéldeformáció, növekedésbeli visszamaradás.

Hatalmas volt a kiesés

– Önmagában ez a vírus különösebben nem veszélyes, viszont más vírusokkal kombinálódva ún. víruskomplexet alkot, amely „batáta vírusbetegség" (Sweet potato virus disease, SPVD) néven ismeretes és ez már súlyos hozamveszteséget tud okozni – jelezte a szakember.

– Hogyan sikerült újra talpra állni?

– Őszintén szólva, még most is tart a talpra állás folyamata. A kiesés hatalmas volt – nemcsak anyagilag, de lelkileg is megterhelő időszakot éltünk át. Ez nem egy olyan helyzet volt, amit pár hét alatt helyre lehetett hozni. Épp ezért különösen nagy öröm számunkra, hogy eljutottunk a mostani szezonig, ahol már minden rendben van, az állomány egészséges, a palánták szépek, a vizsgálatok eredményei pedig kiválóak – árulta el Váraljai László. – A legtöbbet azonban a vevőinknek – a magyar termelő partnereinknek – köszönhetjük. Ők tartották bennünk a lelket. Hatalmas bizalmat mutattak, hogy mellettünk maradtak, nem pártoltak el. Rengeteg megerősítő visszajelzést kaptunk: sokan elmondták, hogy évek óta mindig elégedettek voltak a dugványainkkal. Volt olyan nagy termelő, aki azt mondta: „Én csak akkor termesztek batátát, ha a ti palántáitokkal dolgozhatok – másé sosem volt ilyen jó."


És volt olyan gazda is, aki segítségképp felajánlotta, hogy előre, már tavaly kifizeti az idei palántáit, hogy ezzel is támogasson bennünket az újraindulásban. Ezek az emberi gesztusok olyan erőt adtak nekünk, amit nem lehet elfelejteni. A teljes szaporítóanyag-állományunkat konkrétan a nulláról kellett újra összerakni. A külföldi partnereinknek és az eset miatt összeállt kiváló magyar szakembergárdának köszönhetően most már biztonságosan és megerősödve vágunk neki az idei szezonnak – a vevőink bizalmát nem csak megtartani, de megszolgálni is akarjuk, újra és újra.

S hogy meg lehet-e előzni a betegséget?

Váraljai László szerint a megelőzés kulcsa a vírusmentes alapanyag és a vektorok elleni védekezés. Ezért dolgoznak zárt rendszerű, higiéniai szempontból kontrollált fóliákban, folyamatos növényegészségügyi megfigyeléssel. Minden évben megújítják a vírusmentes alapanyagot, amelyet megbízható laborokkal tesztelnek.

batáta

Rendkívül fontos a vírusmentes alapanyag használata – forrás: Bivalyos Tanya

– Az SPCSV a Crinivirus genuszba, azon belül a Closteroviridae családba tartozik. A "krinivírusok" terjesztésére pedig csak a molytetvek képesek, természetes körülmények között a mechanikai úton, pusztán érintkezéssel történő terjedésnek nincs jelentősége.

A génszerkesztés itt még nem "játszik"

Az SPCSV-nek jelenleg három ismert vektora (vagyis az azt terjeszteni képes élő szervezet, ez esetben rovar, még pontosabban molytetű) van, melyek a következők: Bemisia tabaci, Bemisia afer, Trialeurodes abutiloneus. Az említett három molytetű faj közül a Bemisia tabaci hazánkban ismert, és fontos kártevő, míg a másik kettőről nincs tudomásunk, de ez sajnos nem bizonyítja, hogy valóban ne fordulhatnának elő – magyarázta a Bivalyos Tanya alapító ügyvezetője.

– Vannak-e ellenállóbb fajták, hatékony megoldás lehet-e ez esetben a mostanában sokat emlegetett génszerkesztés?

– A génszerkesztés elméletileg rengeteg problémára nyújthat megoldást, de ennek előnyeinek és hátrányainak megtárgyalása túlmutatna egy ilyen beszélgetés keretein. Tudomásunk szerint azonban a világon köztermesztésben GM fajták gyakorlatilag nincsenek jelen. Mi pedig a világon elérhető legjobb hagyományos fajtákkal dolgozunk, és ezeket is a lehető leghitelesebb forrásból szerezzük be. Közvetlen kapcsolatot építettünk ki a Louisianai Állami Egyetemmel, amely a világ vezető batátafajtáinak tulajdonosa. Innen szerezzük be törzsállományunkba a vírusmentes, bevizsgált szaporítóanyagot, amelyet aztán saját rendszerünkben nevelünk tovább. Ezek a fajták több károsítóval szemben – például fonálférgek vagy bizonyos gombás betegségek – kifejezetten ellenállóak, ami fontos szempont volt a kiválasztásuknál. Az SPCSV-re azonban jelenleg nincs ismert, kereskedelmi forgalomban elérhető rezisztens fajta. A mi álláspontunk szerint a védekezés kulcsa ma a vírusmentes szaporítóanyaggal történő termesztés. Ebben pedig élen járunk szakmailag, technológiailag és kapcsolatrendszerünk révén is.

batáta

Ilyen egy egészséges, vírusmentes növény – forrás: Bivalyos Tanya

A vírusfertőzött növény gumója bátran fogyasztható

– Veszélyben van-e a vírus miatt a magyarországi, talán még mindig az ébredezés fázisában lévő batátatermelés?

A vírus nem veszélyezteti a hazai batátatermesztés jövőjét, főleg ha a termelők komolyan veszik a növényegészségügyi szempontokat. Döntő fontosságú, hogy csak megbízható, bevizsgált, vírusmentes szaporítóanyaggal kezdődjön a termesztés. Tagadhatatlan, hogy a magyar batátatermesztés még fejlődő szakaszban van, és egy ilyen vírusfertőzés könnyen visszavetheti a bizalmat. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a piac szereplői – termelők, palánta-előállítók és forgalmazók – átlátható, szigorú növényegészségügyi gyakorlatot kövessenek, és ne alkalmazzanak kompromisszumos, olcsó, de ellenőrizetlen szaporítóanyagot. Hiszünk abban, hogy a hazai batátatermesztésnek nemhogy veszélyben nincs a jövője, hanem éppen most erősödik meg az alapja: olyan termelői kör alakul ki, amely szaktudásra, felelősségre és hosszú távú gondolkodásra épít – szögezte le Váraljai László. Hangsúlyozta továbbá azt is, hogy a vírus csak a növényeket károsítja, az emberi egészségre nem veszélyes, vagyis az étkezési célú batátagumók fogyasztása nem kockázatos.

Indexkép: Bivalyos Tanya