A világ népességének gyors szaporodása következtében, a nem távoli jövőben „élelmiszer-válság" következhet be, ami azt jelenti, hogy a világban előállítható fehérje mennyisége már nem lesz képes fedezni a megnövekedett igényeket.

légy

Ha nem lesz elég élelmiszer, akkor lehet, hogy a rovarfehérjék jelentik majd a megoldást – fotó: pexels.com

Jelenleg a halliszt a legáltalánosabban alkalmazott fehérjeforrás, amelynek termelése azonban nem növelhető megfelelő mértékben. Kiegészítő fehérjeforrásként elsősorban  a rovarfehérjék jöhetnek szóba.

Ilyen a fekete katonalégy lárváiból kinyerhető fehérje, amely többek között kipróbáltan jól felhasználható a hízósertések takarmányába keverve.

Ennek előnye, hogy a fekete katonalegyek hatékonyan – kisebb teret és kevesebb vizet igénybe véve – hasznosítják a különféle szerves hulladékokat a kiváló minőségű fehérjék előállításához.


A Tokiói Egyetem kutatói kidolgoztak egy olyan eljárást, amellyel a fekete katonalégy lárvákból kitermelt fehérje tápértéke jelentősen fokozható, és azonos értékű lehet a halliszttel. A szóban forgó lárvák fehérjéje ugyanis a halliszthez képest kevesebb esszenciális aminosavat, például hisztidint és metionint tartalmaz, amit befolyásolhatja bizonyos halak növekedési teljesítményét.

A japán országos kutató hálózat (NARO) és a Tokiói Egyetem kutatócsoportja azonban a lárvák etetésének módosítása révén, biotechnológiai megközelítésekkel, sikeresen kiigazította ezeket a hiányosságokat.

A japán kutatások ismertetését a Journal of Insects as Food and Feed ez év november 1-i számában tették közzé.

Forrás: sciencedirect.com