A Floridai Egyetem, valamint egy betegségkutató intézet kutatói a növényi alapú étrend egészségügyi előnyeit vizsgálták olyan személyek esetében, akiknél magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata.
A vegán és a mediterrán étrendek napjainkban igen népszerűek, és ezekben fontos szerepe van az extraszűz olívaolajnak, amely segíthet a magas koleszterinszint csökkentésében. A különböző tanulmányok azonban ellentmondanak abban, hogy mennyire előnyös ez a szívbetegség kockázatát hordozó emberek körében.
A kutatók a friss vizsgálataikba negyven 18 és 79 év közötti embert vontak be, akik nyolc hétig éltek egy gondosan összeállított vegán étrenden. Négy héten át napi négy extra kanál extraszűz olívaolajat adtak az ételeikhez, majd négy héten át ezt a négy kanálnyi extra adagot elhagyták.
Mindkét esetben megfigyelhető volt a kardiometabolikus folyamatok (koleszterin- és vércukorszint, gyulladás) mértékének javulása a diéta előtti állapotokhoz mérten. Az is kiderült, hogy a sorrend sem mindegy, hogyan követi egymást a kevés és a több olívaolaj-fogyasztás időszaka.
Amikor bőséges olajjal kezdték a diétát, majd kevesebbre váltottak vagy elhagyták azt, akkor csökkent a „rossz" koleszterin szintje. De ha az alacsony mennyiségű olajfogyasztás után ismét emeltek rajta, az már gátolta a rossz koleszterin további csökkenését.
A kutatók szerint az exraszűz olívaolajban lévő kis mennyiségű telített zsír befolyásolhatja azt, ahogyan a máj feldolgozza a rossz koleszterint; végül pedig emelkedni kezd a vérben lévő mennyisége, növelve a stroke és a szívinfarktus kockázatát.
Mindezek alapján a szakemberek arra jutottak, hogy a szívbetegség kockázatát hordozó emberek számára elgondolkodtató lehet az extraszűz olívaolaj elhagyása az étrendjükből.
Forrás: hvg.hu
Indexkép: Shutterstock